ODGOVORIĆEMO ISTOM MEROM Putin: Tenzije Moskve sa Stokholmom i Helsinkijem se ne mogu umanjiti

Tanjug

30. 06. 2022. u 08:38

UKOLIKO NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj, nakon što se te dve države priključe Severnoatlantskom savezu koji predvode SAD, Rusija će odgovoriti istom merom, poručio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

ОДГОВОРИЋЕМО ИСТОМ МЕРОМ Путин: Тензије Москве са Стокхолмом и Хелсинкијем се не могу умањити

FOTO: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

On je rekao da se ne mogu isključiti buduće tenzije u odnosima Moskve sa zvaničnim Helsinkijem i Stokholmom zbog ulaska u NATO.

Objasnio je da Rusija "nema iste probleme sa Švedskom i Finskom kao sa Ukrajinom" i da ne postoji ništa što bi moglo da brine Moskvu u pogledu članstva te dve skandinavske zemlje u NATO-u.

- Samo moramo jasno da kažemo da ranije nije bilo pretnje, ali u slučaju raspoređivanja vojnog kontingenta i infrastrukture, moraćemo da odgovorimo recipročno i stvorimo iste pretnje teritorijama sa kojih se nama preti - poručio je ruski predsednik, prenosi RIA Novosti.

On je kazao da je "lažna" teza da je nastojanje Rusije da odgurne snage NATO-a od svojih granica sprečavajući Kijev da uđe u Alijansu dovelo do suprotnog.

- Za nas članstvo Finske i Švedske u NATO-u uopšte nije isto što i članstvo Ukrajine, to su potpuno različite stvari. Oni to odlično razumeju. Ne. Ovo je sasvim druga stvar - rekao je Putin.

Komentar ruskog predsednika usledio je dan nakon što je Turska posle potpisivanja sporazuma u Madridu sa dve nordijske zemlje o uzajamnoj zaštiti interesa ukinula veto na prijem Finske i Švedske u NATO.

 

BONUS VIDEO:

ČETIRI MESECA PAKLA U "AZOTU": Pogledajte kako je protekla evakuacija civila iz fabrike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri