DRAMATIČNE NEPOGODE U ITALIJI: Vrućine i suša pritisli zemlju, počinje se sa proglašavanjem vanrednog stanja

Milica Ostojić (Rim)

28. 06. 2022. u 15:17

SUŠA je u Italiji tako dramatična da je dovela je do početka proglašavanja vanrednog stanja.

ДРАМАТИЧНЕ НЕПОГОДЕ У ИТАЛИЈИ: Врућине и суша притисли земљу, почиње се са проглашавањем ванредног стања

Foto: Piksabej

Na severu u Lombardiji traži se pomoć za vodu iz Švajcarske. I u Laciju je proglašeno stanje elementarne nepogode, zatvaraju se javne česme, najavljuje ograničavanje vode u izvesnim satima tokom dana i noći, zabranjuje se pranje kola.

Poljoprivreda je u više regiona doslovno na kolenima, a požari još dodatno doprinose vanrednom stanju, šire se poput leopardove kože i gradonačelnici i predsednici regiona izdaju naređenja o vanrednim merama. Usred turističke sezone zatvaraju se javne česme, sve je manje onih gde se može popiti gutljaj vode na ulici. U Milanu su već sve zatvorene, zabranjuje se zalivanje cveća ili povrća u baštama iz vodovoda ako se ne poseduje neki drugi izvor.

Koliko je dramatična situacija govori bezbroj podataka. Ove godine je palo manje kiše za 40 do 50 posto u odnosu na prošlogodišnje vrednosti, sa još dramatičnijom situacijom na severu. Reka Po ima 80 posto manje vode u koritu, a snega je palo ove godine za 70 procenata manje nego prošle. Požara je, međutim, u odnosu na 2020. godinu više za šest puta.

Ministarstvo zdravlja izdalo je saopštenje kojim se danas u 12 gradova zbog visokih temperatura proglašava crvena zona sutra u 19 časova. Temperatura je juče u Rimu bila 41 stepen, a za početak jula se najavaljuje dolazak novog afričkog toplotnog talasa, posebno na južnom delu Apeninskog poluostrva, i temperature će dostizati najmanje 40 stepeni.

Druge brojne nevolje koje prate Italiju teško je sve pobrojati, pravi nasrtaj imigranata preko mora, u jednom danu na četiri broda njih 500. Brodovi nevladinih organizacija ih sakupljaju na otvorenom moru i traže da svi budu primljeni. Italija na svojim obalama nema ni izbliza dovoljno smeštajnih kapaciteta, a Evropa ćuti i ne oglašava se. 

Štrajkova ima u raznim oblastima proizvodnih delatnosti, štrajkuju ribari koji zbog skupe nafte ne mogu da isplove, jer ne mogu da pokriju cenu onim što upecaju i prodaju. Italija mora da jede uvoznu ribu, a cene su otišle u nebo. A o gasu i njegovom već evidentnom nedostatku, kao i njegovoj ceni, teško je pisati jer se računi uvećavaju drastično iz meseca u mesec, a Italija je zavisna od uvoza ruskog gasa u količini od 40 procenata ukupnih potreba.

                                                       

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)