UDAR NA RUSKO ZLATO: G7 želi da liši Moskvu 19 milijardi dolara prihoda

Novosti online

26. 06. 2022. u 17:29

GUBICI Rusije od zabrane izvoza zlata iznosiće 19 milijardi dolara, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

УДАР НА РУСКО ЗЛАТО: Г7 жели да лиши Москву 19 милијарди долара прихода

Zlatne poluge

"To je drugi najveći izvozni proizvod Rusije, nakon energetike. To je 19 milijardi dolara godišnje, a najveći deo dolazi iz zemalja G7. To je značajno", rekao je Blinken televiziji "Si-En-Enu".

Šef Stejt departmenta je izjavio da se očekuje da ruska privreda padne 8-15 odsto zbog sankcija Zapada.

Lideri Grupe sedam (G7) najjačih svetskih ekonomija okupili su se danas u dvorcu Elmau, u bavarskim Alpima, gde će do utorka razmatrati posledice rata u Ukrajini po globalno snabdevanje hranom i energentima i načine da se tržište stabilizuje. Početak trodnevnog samita obeležila je odluka SAD, Kanade, Japana i Velike Britanije da zabrane uvoz ruskog zlata, kao deo nastojanja da uskrate Moskvi sredstva za finansiranje specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Mere koje smo danas najavili direktno će pogoditi ruske oligarhe i udariti u srce Putinove ratne mašine", saopštio je britanski premijer Boris Džonson.

Kako se navodi u saopštenju britanske vlade, zabrana uvoza ruskog zlata bi uskoro trebalo da stupi na snagu i odnosiće se na novo iskopano ili rafinisano zlato, prenosi agencija Rojters.

Dodaje se da to neće uticati na zlato ruskog porekla koje je ranije izvezeno iz Rusije.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna