ZAHAROVA O SAMITU U BRISELU: Agresivna ekspanzija EU dovešće do nove krize u Evropi

Novosti online

24. 06. 2022. u 22:42

PORTPAROL Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je rezultat samita EU rekavši da će odluka lidera Evropske unije o statusu kandidata Ukrajini i Moldaviji imati negativne posledice i dovesti do nove krize u Evropi.

ЗАХАРОВА О САМИТУ У БРИСЕЛУ: Агресивна експанзија ЕУ довешће до нове кризе у Европи

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako je rekla, iako bi mogle proći godine da se ove zemlje pridruže evropskom bloku, odluka da se prihvate kao kandidati simbol je namere EU da dopre duboko u bivši Sovjetski Savez sa ciljem obuzdavanja Rusije.

Takođe je kazala i da EU na ovaj način dodatno „investira“ u nastavak borbenih dejstava u Ukrajini.

Pored toga, Zaharova je ovaj potez EU okarakterisala kao pokušaj zadiranja u sferu uticaja Rusije u okviru Zajednice nezavisnih država (ZND) koju čine bivše sovjetske države.

Ruska političarka tvrdi i da odlukom da Ukrajini i Moldaviji dodeli status zemalja kandidata EU potvrđuje da nastavlja da aktivno eksploatiše ZND na geopolitičkom nivou i da ga koristi za obuzdavanje Rusije.

Prema njenim rečima, oni ne razmišljaju o negativnim posledicama takvog koraka.

Širenjem na Ukrajinu i Moldaviju, prema rečima Zaharove, EU žrtvuje svoje demokratske ideale na račun neograničene ekspanzije i geopolitičkog i ekonomskog porobljavanja svojih suseda.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ODBIO I DŽONIJA I BREGU: Popularni pevač nije hteo da peva u Bijelom dugmetu - i dan-danas žali zbog toga