BAJDEN LJUT NA VRHOVNI SUD: Šef Bele kuće nezadovoljan odlukom o ličnom oružju Amerikanaca

D. D. S.

24. 06. 2022. u 16:20

Predsednik SAD Džozef Bajden "zaratio" je sa Vrhovnim sudom SAD, pošto je poništio njujorški zakon koji ograničava prava na nošenje oružja, što je najvažnija presudi o oružju u poslednjih 10 godina. Rekao je da je "duboko razočaran" odlukom Vrhovnog suda, za koju je kazao da je "u suprotnosti i sa zdravim razumom i sa Ustavom i da bi sve trebalo da nas uznemiri".

БАЈДЕН ЉУТ НА ВРХОВНИ СУД: Шеф Беле куће незадовољан одлуком о личном оружју Американаца

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Odluka je usledila pošto je američki Senat, u kome Bajdenove demokrate imaju tesnu većinu, usvojio novi zakon koji će pooštriti pristup vatrenom oružju. Na Bajdenovo neazdovoljstvo nije se osvrnula ni uticajna Nacionalna streljačka asocijacija (NRA), koja je - proslavila presudu.

Odluka suda proširuje prava na oružje usred žestoke nacionalne debate o tom pitanju, pošto je samo u 2020. godini, više od 45.000 Amerikanaca stradalo u pucnjavama. Očekuje se da će odluka omogućiti većem broju ljudi da legalno nose oružje. Otprilike četvrtina Amerikanaca živi u državama koje bi mogle biti pogođene ako se ospore njihova ograničenja oružja. Više od 390 miliona komada oružja u vlasništvu je civila u SAD.

Sud je utvrdio da zakon Njujorka koji od stanovnika zahteva da dokažu "ispravan razlog" da nose vatreno oružje u javnosti krši Ustav SAD. Sudija Klarens Tomas, u ime šest konzervativnih sudija koji čine većinu u sudu, presudio je da Amerikanci imaju pravo da nose "obično korišćeno" vatreno oružje u javnosti, za ličnu odbranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024