SPREČITI DIREKTNI SUKOB NUKLEARNIH DRŽAVA: Rat u Ukrajini traje već 119 dana, bez naznaka skorog okončanja

N. S.

23. 06. 2022. u 06:18

BEZUSLOVNI prioritet Rusije, s obzirom na rizike od eskalacije ukrajinske krize i ukupne nepredvidivosti situacije u svetu, jeste sprečavanje direktnog sukoba nuklearnih država, izjavio je juče zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

СПРЕЧИТИ ДИРЕКТНИ СУКОБ НУКЛЕАРНИХ ДРЖАВА: Рат у Украјини траје већ 119 дана, без назнака скорог окончања

Foto AP

Za to vreme u samoj Ukrajini su nastavljene borbe na istoku. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je vojna situacija u regionu Luganska veoma teška jer je Rusija pojačala napore da potisne ukrajinske trupe sa ključnih pozicija. Lokalni zvaničnici iz Harkova kažu da je najmanje 15 civila ubijeno u ruskom granatiranju ovog regiona.

A rafinerija nafte Novošahtinsk u ruskoj Rostovskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, obustavila je juče rad nakon što su dve bespilotne letelice napale njene objekte iz pravca "zapadne granice". Snimci sa društvenih mreža prikazali su kako dron leti ka rafineriji, koja se nalazi samo osam kilometara od granice sa Ukrajinom, pre nego što su se iznad nje nadvili velika plamena kugla i crni dim.

Načelnik oružanih snaga Finske general Timo Kivinen rekao je juče da se Finska decenijama priprema za ruski napad i da bi pružila jak otpor ukoliko do njega dođe.

- Naša zemlja je izgradila značajan arsenal oružja, ali pored vojne opreme, ključni faktor je to što će Finci biti motivisani da se bore - poručio je general Kivinen.

Oko 82 odsto ispitanika u anketi Ministarstva odbrane od 18. maja reklo je da bi bili spremni da učestvuju u nacionalnoj odbrani, ukoliko Finska bude napadnuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)