AMERI SE UBIJAJU KAO DA SU USRED RATA: Samo do juna 2022. živote izgubilo 19.000, a tokom 2021. ubijeno je više od 45.000 ljudi

D. Savić

22. 06. 2022. u 06:11

DECENIJSKA debata o kontroli oružja u Sjedinjenim Državama završena je u ćorsokaku poražavajućih podataka.

АМЕРИ СЕ УБИЈАЈУ КАО ДА СУ УСРЕД РАТА: Само до јуна 2022. животе изгубило 19.000, а током 2021. убијено је више од 45.000 људи

Foto Tanjug/AP

Oružano nasilje je samo za poslednjih godinu i po dana odnelo živote više od 55.000 Amerikanaca, i ujedno je vodeći uzrok smrti dece u SAD.

Dostupnost jurišnog oružja i municije izazvala je ponovo nacionalnu diskusiju posle skorašnjeg višestrukog masovnog ubistva dece u školi Teksasu. Ali, ni javna podrška za nova ograničenja na posedovanje oružja nije mogla da se okonča zakonima u Kongresu o oružju, čak ni posle ovih tragedija.

Poslednjih godina došlo je do najgoreg oružanog nasilja u istoriji SAD. Samo 2021. godine oružje je ubilo više od 45.000 Amerikanaca, najviše poslednjih decenija. Ali, do juna 2022. godine trend se ubrzao, pa je od oružja stradalo još oko 19.000 Amerikanaca. Masovne pucnjave, one sa najmanje četiri žrtve, dešavale su se najmanje - jednom dnevno.

Tabela VN

Posedovanje oružja, ukorenjeno u Drugom amandmanu američkog Ustava, čini da SAD, sa manje od pet procenata globalne populacije, imaju čak 46 procenata svetskog oružja u vlasništvu civila. Tako su SAD na prvom mestu ne samo po broju oružja po glavi stanovnika, već i po stopi ubistava među najrazvijenijim državama.

Zakon o kontroli oružja iz 1968. godine zabranjuje pojedincima mlađim od 18 godina, osuđenim kriminalcima, mentalno invalidnim osobama, otpuštenim vojnim licima i drugima da kupuju oružje. Godine 1993. Zakon o prevenciji oružanot nasilja nalagao je proveru prošlosti za sve osobe bez dozvole koje kupuju oružje od savezno ovlašćenog dilera.

Ali, neki zakoni nisu preživeli sudsku reviziju. Savezni zakon pruža osnovu za regulisanje vatrenog oružja u SAD, ali države i gradovi mogu da imaju svoja pravila.

Poslednjih godina, Kongres je raspravljao o izmenama zakona o oružju, obično neposredno posle masovne pucnjave, kao što je bila ona u Las Vegasu 2017. godine kada je ubijeno 60 ljudi, ili u Parklandu, na Floridi, 2018. sa 17 ubijenih. Ali, skoro u svakom slučaju, zakon nije uspeo da dobije dovoljnu podršku.

ISTEKLA OGRANIČENjA

Od sredine 2022. godine nije postojao savezni zakon koji zabranjuje poluautomatsko jurišno oružje, puške kalibra 50 vojnog stila, pištolje ili magacine velikog kapaciteta. Takođe, nije postojao savezni uslov da oni koji kupuju pištolj prođu obuku o bezbednosti vatrenog oružja. Između 1994. i 2004. godine postojala je savezna zabrana jurišnog oružja, ali je Kongres dozvolio da ova ograničenja isteknu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)