MASIVNA RUSKA ODMAZDA ZBOG UKRAJINSKOG NAPADA: Detalji paklene operacije u Crnom moru, "oniksi" razneli "bajraktare"

Novosti online

21. 06. 2022. u 14:47

RUSKA armija je u znak odmazde za napad Oružanih snaga Ukrajine na naftne platforme u Crnom moru uništila skladišta sa ukrajinskim oružjem, vojnom opremom i dronovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

МАСИВНА РУСКА ОДМАЗДА ЗБОГ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА: Детаљи паклене операције у Црном мору, оникси разнели бајрактаре

Foto: Shutterstock/Jutjub/Dmitriy R/Vikipedija/Ilustracija

- Kao odgovor na napad režima u Kijevu, krstareće rakete "oniks" su na vojnom aerodromu "Školjni" u Odeskoj oblasti uništile hangare u kojima su bile ukrajinske bespilotne letelice Bajraktar-TB2 - navodi se u saopštenju.

Rusi tvrde i da su na Kubanskom ostrvu uništene dve jedinice američkih haubica M-777, kalibra 155 milimetara. Takođe, ruska avijacija je raznela dva lansera PVO sistema S-300 u Očakovskom i Tuzlanskom kraju Odeske oblasti.

Iz Ministarstva odbrane tvrde da je Ukrajina napala naftne platforme dronovima nakon propale operacije na Zmijskom ostrvu.

- 20. juna, oko 5 sati ujutru, kijevski režim je ponovo pokušao da zauzme Zmijsko ostrvo. Plan operacije kijevskog režima je bio da izvrši masovne vazdušne i artiljerijske udare na ostrvo, nakon čega bi usledilo iskrcavanje i zauzimanje - navodi se u izveštaju.

Prema podacima Ministarstva odbrane, u operaciji je učestvovalo više od 15 izviđačkih i jurišnih dronova ukrajinske vojske, koje su "predvodila" dva bajraktara. Pored toga, strateški izviđački dron Ratnog vazduhoplovstva SAD Global Hok RK-4 nalazio se u toj oblasti, na velikoj visini.

Pokrivanje operacije su vršili PVO sistemi S-300 sa borbenih položaja na području Tuzle i Očakova. Raketni i artiljerijski udari na Zmijsko ostrvo izvedeni su balističkim raketama "točka-U", višecevnim raketnim bacačima "uragan" i haubicama M-777.

Ruski PVO sistemi "pancir" i "tor", koji su stacionirani na Zmijskom ostrvu, uništili su sve oružje koje je ispaljeno na ruske snage, i prema tvrdnjama Ministarstva odbrane oboreno je 13 dronova, četiri rakete "točka-U", i 21 raketa iz "uragana".

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS VIDEO: DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE - SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)