NEMAČKOJ MANJE GASA ZBOG SANKCIJA Peskov: Ovo je kriza koju je stvorio ljudski faktor u EU

Tanjug

20. 06. 2022. u 15:54

ZAPADNE sankcije prema Rusiji sprečavaju isporuke ruskog gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

НЕМАЧКОЈ МАЊЕ ГАСА ЗБОГ САНКЦИЈА Песков: Ово је криза коју је створио људски фактор у ЕУ

Foto EPA

Komentarišući prošlonedeljno smanjenje isporuka gasa Evropskoj uniji, Peskov je istakao da Rusija ostaje „najpouzdaniji snabdevač“, ali da su zapadne restriktivne mere tehnički onemogućile isporuku, prenosi Raša tudej.

- Sa tehnološke tačke gledišta, mehanička infrastruktura gasovoda trpi zbog sankcija koje je uvela EU. Pumpna postrojenja, odnosno turbine, moraju da se šalju na remont, ali ne mogu da se vrate, odnosno Evropljani ih ne vraćaju - rekao je on.

Foto: EPA

Ruski Gasprom je smanjio prošle nedelje isporuku prirodnog gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok za 60 odsto, navodeći kao razlog propust kompanije Simens Enerdži da „na vreme“ vrati deo opreme za kompresorsku stanicu, koja je poslata u Kanadu na redovno održavanje.

- Jednostavno nema čime da se pumpa. Ovo je kriza koju je stvorio ljudski faktor u EU. Imamo gas, spreman je za isporuku, ali Evropljani moraju da vrate opremu i da poprave opremu u skladu sa svojim obavezama - naglasio je Peskov.

Simens Enerdži je saopštio ranije da nije u mogućnosti da isporuči remontovane delove zbog kanadskih sankcija prema Rusiji. Berlin je smanjenje isporuka gasa nazvao „političkom“ odlukom Gasproma.

BONUS VIDEO:

BEŠTIJA SA 2.230 KONjSKIH SNAGA: Pogledajte zvezde Salona luksuznih automobila u Monte Karlu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri