PREMIJER AUSTRALIJE ODBIO DA SE ZAUZME ZA ASANŽA: Odbacio apel da uputi zahtev SAD da odustanu od krivičnog gonjenja osnivača Vikiliksa

Tanjug

20. 06. 2022. u 09:32

PREMIJER Australije Entoni Albanezi odbacio je danas apele da uputi javni zahtev Sjedinjenim Američkim Državama da odustanu od krivičnog gonjenja osnivača Vikiliksa i australijskog državljanina Džulijana Asanža.

ПРЕМИЈЕР АУСТРАЛИЈЕ ОДБИО ДА СЕ ЗАУЗМЕ ЗА АСАНЖА: Одбацио апел да упути захтев САД да одустану од кривичног гоњења оснивача Викиликса

Foto: AP

Australijska vlada je pod sve većim pritiskom da interveniše otkako je britanska vlada prošle nedelje naredila Asanžovo izručenje SAD gde je optužen za špijunažu, a Asanžove pristalice i advokati tvrde da su njegovi postupci bili zaštićeni Ustavom SAD, prenosi AP.

Албанези, који је дошао на власт након прошломесечних избора, одбио је да каже да ли је разговарао са председником Џозефом Бајденом о случају Асанж.

- Postoje ljudi koji misle da su važni jer na Tviteru pišu objave velikim slovima i stavljaju znake uzvika. Nisu - poručio je Albanezi pred novinarima i dodao da namerava da vodi vladu koja se "diplomatski i na odgovarajući način" angažuje sa svojim partnerima.

Državni tužilac Mark Drajfus i ministarka spoljnih poslova Peni Vong odreagovali su na odluku britanske vlade rekavši da se Asanžov "slučaj previše odugovlači", poručivši da bi taj slučaj trebalo da bude priveden kraju.

Oni su potvrdili da će nastaviti da zastupaju taj stav u kontaktima sa vladama Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, ali nisu pozvali SAD da odbace slučaj Asanž.

BONUS VIDEO:

DOJAVE O BOMBAMA U OSNOVNIM ŠKOLAMA U SRBIJI: Roditeljima jutros stigle poruke da decu ne dovode

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)