PREDSEDNIK KAZAHSTANA ZABIO NOŽ U LEĐA MOSKVI Tokajev: Kazahstan ne priznaje „kvazi-države“ DNR i LNR

M.Đorđević

18. 06. 2022. u 09:05

Kazahstan ne priznaje Donjecku i Lugansku narodnu republiku, pošto široko korišćenje mogućnosti nacija za samoopredeljenje može izazvati haos, saopštio je azahstanski lider Kasim Žomart Tokajev.

ПРЕДСЕДНИК КАЗАХСТАНА ЗАБИО НОЖ У ЛЕЂА МОСКВИ Токајев: Казахстан не признаје „квази-државе“ ДНР и ЛНР

Foto: Profimedia

- Izračunato je da ako se pravo nacija na samoopredeljenje zaista ostvari, onda će umesto 193 države koje su sada članice UN na Zemlji nastati više od 500 ili 600 država. Naravno, biće haos, rekao je Tokajev.

Prema njegovim rečima, iz tog razloga Kazahstan ne priznaje Kosovo, Abhaziju, Južnu Osetiju i Tajvan.

Isti princip će očigledno biti primenjen i na „kvazi-države“, a to su, prema kazahstanskim vlastima, DNR i LNR.

Tako je Tokajev odgovorio na pitanje moderatorke Margarite Simonjan tokom diskusije na sastanku Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu (SPIEF).

- Ovo je iskren odgovor na otvoreno pitanje, dodao je predsednik Kazahstana.

Ocenjujući odnos kazahstanskog društva prema sukobu u Ukrajini,  Tokajev je istakao da se iznose različita mišljenja i podsetio da se u povelji UN nalaze dva protivrečna principa – integritet države i pravo nacije na samoopredeljenje. Zato postoje različita tumačenja, rekao je.

Rusija je 21. februara priznala DNR i LNR. Neke zemlje su kasnije takođe najavile priznanje DNR i LNR.


Republike Donbasa komentarisale su izjavu Tokajeva

-  Kazahstan ima pravo kao država da zauzme svoj stav, ali je nemoguće sakriti se od promena svetskog poretka, rekao je Vladislav Dejnego, ministar spoljnih poslova Luganske Narodne Republike, komentarišući izjavu predsednika Kazahstana Kasim-Žomarta Tokajeva o priznanje republika Donbasa.

- Država ima pravo na takav položaj. Ali nemoguće je zatvoriti oči pred objektivnom stvarnošću, sakriti se od promena u svetskom poretku, rekao je on za RIA Novosti.


BONUS VIDEO: VEŽBA U PIONIRSKOM PARKU: Vladimir barmen iz Kazahstana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama