STRANI PLAĆENICI OPKOLJENI U "AZOTU": Civili otkrili šta se dešava u ruiniranoj fabrici - "Mnogo ih je tamo, drže se odvojeno" (VIDEO)

Novosti online

16. 06. 2022. u 17:05

U FABRICI Azot u Severodonjecku, u koju su se zabarikadirali ukrajinski vojnici, nalazi se mnogo stranih plaćenika, rekli su za RIA Novosti civili koji su uspeli da pobegnu iz tog objekta.

СТРАНИ ПЛАЋЕНИЦИ ОПКОЉЕНИ У АЗОТУ: Цивили открили шта се дешава у руинираној фабрици - Много их је тамо, држе се одвојено (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ana i njena snaja Alina sa decom živele su u podrumu kod takozvanog drugog punkta "Azota" dva meseca, nakon što je granata pogodila njihovu kuću.

Ona skreće pažnju na činjenicu da su tamo i strani borci.

- Mnogo plaćenika, baš mnogo. Koliko ih je bilo, ne znam, držali su se odvojeno od ostalih. Uglavnom su međusobno razgovarali na engleskom, ali i na drugim stranim jezicima - rekla je Ana.

Strani i ukrajinski borci nisu dozvolili civilima da napuste podrume, tvrdi ona.

- Objasnili su nam da je napolju opasno, i da je u toku neka vrsta čišćenja. "Ne izlazite do večeri" - dodala je ona.

Muškim rođacima Ane i Aline, koji su hteli da donesu hranu za njih, takođe nije bilo dozvoljeno da uđu u "Azot". Međutim, 10. juna, kada je pažnja zabarikadiranih boraca oslabila, žene su uspele da izađu.

Prema njihovim rečima, fabriku su morale da napuste peške, zajedno sa decom.

- Imam dvoje dece, Alina ima jedno. Dve godine, pet godina i osam. Ali ništa, uspeli smo - rekla je Ana.

Sada se nalaze u susednom selu Novaja Astrakhan.

Borbe za Severodonjeck traju od početka maja. Prošle nedelje je ministar odbrane Sergej Šojgu najavio potpuno oslobađanje stambenih zona grada.

Ruska strana je u sredu od 8.00 časova po moskovskom vremenu do 20.00 časova obezbedila humanitarni koridor na sever prema gradu Svatovo u Luganskoj Narodnoj Republici za evakuaciju civila sa teritorije "Azota".

Međutim, ruski mediji tvrde da su ukrajinski borci prekršili prekid vatre granatiranjem stambenih naselja Severodonjecka.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER" - Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)