UKRAJINI STATUS KANDIDATA ZA EU? Evropska komisija najavljuje dodelu, portugalski premijer hladi očekivanja Kijeva

Tanjug

14. 06. 2022. u 12:37

EVROPSKA komisija (EK) preporučiće da se Ukrajini dodeli zvanični status zemlje kandidata za članstvo u EU, piše briselski portal Politiko, pozivajući se na više diplomatskih neimenovanih izvora.

УКРАЈИНИ СТАТУС КАНДИДАТА ЗА ЕУ? Европска комисија најављује доделу, португалски премијер хлади очекивања Кијева

Foto EPA

O tom pitanju juče su razgovarali evropski komesari, a nakon iznenadne posete šefice EK Ursule fon der Lajen Ukrajini u subotu.

- Komisija ne zaboravlja da je Ukrajina jedina zemlja u Evropi gde ljudi ginu, gde se na ljude puca jer na ulicama nose zastave EU - rekao je jedan visoki zvaničnik.

Kako je dodao, sada se Ukrajincima ne može reći "izvinite, mahali ste pogrešnim zastavama".

Za dodelu statusa kandidata Ukrajini potreban je konsenzus 27 šefova država i vlada na sastanku Evropskog saveta koji se očekuje sledeće nedelje. Ipak, zvaničnici i diplomate kažu da se davanju statusa kandidata Ukrajini protive barem tri zemlje.

Košta: Debata o kandidaturi može da stvori podele

Portugalski premijer Antonio Košta upozorio je danas da debata o kandidaturi Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji može da stvori unutrašnje podele i „lažna očekivanja“.

Tenzije u EK ukazuju i na nepoverenje među političarima, Foto ec.europa.eu

- Najbolja podrška koju Evropska unija može dati Ukrajini je da očuva njeno jedinstvo - saopštio je Košta, prenosi Si-En-En.

On je u intervjuu za Fajnenšel tajms poručio i da je najbolje što može da se ponudi Kijevu "evropsko jedinstvo".

- Podela u EU bila bi poklon ruskom predsedniku Vladimiru Putinu - naveo je Košta.

Portugalski premijer je najavio da će njegov fokus na sledećem Evropskom savetu biti da dobije jasnu posvećenost za podršku i izgradnju dugoročne platforme u vezi sa oporavkom Ukrajine.

- Ovo je moj glavni prioritet. Nisu najvažnije pravne debate o Ukrajini, već praktične isporuke - dodao je on.

Košta je, prema pisanju britanskog lista, rekao i da se ne protivi izričito ukrajinskoj kandidaturi, ali da je njegov prioritet „jasna i neposredna podrška“, upozoravajući da se u ovom trenutku ne otvaraju višegodišnji pregovori, navodi Si-En-En..

- Veliki rizik je stvaranje lažnih očekivanja koja postaju gorko razočarenje. Manje pravnih debata, više praktičnih rešenja - naglasio je portugalski premijer.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je tokom vikenda u Kijevu da će to telo do kraja sledeće nedelje dati mišljenje o tome da li Ukrajini treba dati status kandidata za pridruživanje EU.

 

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima





 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu