УКРАЈИНА НЕ СМЕ ДА БУДЕ ВЕЧИТИ КАНДИДАТ ЗА ЕУ: Снажна поршка Кијеву из Париза док се чека одлука

Танјуг

11. 06. 2022. у 08:48

ОДЛУКА да се Украјини да статус кандидата за чланство у Европској унији треба да буде донета тако да не ослаби Унију, а да Кијев не остане у "међупростору" годинама, саопштио је Ројтерсу званичник из Јелисејске палате.

УКРАЈИНА НЕ СМЕ ДА БУДЕ ВЕЧИТИ КАНДИДАТ ЗА ЕУ: Снажна поршка Кијеву из Париза док се чека одлука

Фото: Схуттерстоцк

Европска комисија, даће своје мишљење о захтеву Украјине за кандидатуру 17. јуна, а очекује се да ће лидери држава чланица разговарати о томе на самиту недељу дана касније, наводи британска агенција.

Чак и ако кандидатура буде одобрена, процес за пуноправно чланство може да траје неколико година,а свака држава чланица може да уложи вето.

Неке источне земље чланице са кандитаруром Кијева желе да потврде обећање да ће послати снажан сигнал Русији након њене инвазије на Украјину, док су друге, укључујући Холандију и Данску, више резервисане, као и две најмочније државе, Француска и Немачка.

- Знамо да постоје различита размишљања на ову тему унутар Европске уније. Обратићемо пажњу на јединство Европског савета. Такође смарамо да Европска унија мора да изађе из украјинске кризе јача ,а свако не сме да буде ослабљена, рекао је новинарима извор из француског председништва.

Тројица европских дипломата изјавила су да је највероватнији сценарио да Европска комисија, која ће дати препоруке и за Молдавију и Грузију, да "зелено светло" уз одређене услове.

Шефови држава би тада по свој прилици пронашли „формулу“ која би за сада стопирала Украјини статус кандидата сопштиле су дипломате, наводи Ројтерс.

- Одговор на потребе Украјине није у статусу, већ у политици и у демонстрацији наше солидарности. Најгоре што би могли да учинимо јесте да се Украјини да статус кандидата и да 10 година, 20 година касније ... или ако узмемо случај Турске, скоро 60 година касније, схватимо да се уствари ништа није догодило, рекао је француски званичник.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је на конференцији у Данској у петак да велике изјаве, да је Украјина део европске породице, треба да буду праћене акцијама и додао да би статус кандидата за чланство у Европској унији његовој земљи требало да буде одобрен у јуну.

Француски председник Емануел Макрон је прошлог месеца предложио стварање „европске политичке заједнице“ која би створила нову структуру, омогућавајући ближу сарадњу са земљама које траже чланство у ЕУ, а таквом иницијативом Украјина и неке источне и балтичке државе нису задовољне, јер је виде као покушај да се замени проширење чланства, наводи Ројтерс.


БОНУС ВИДЕО: УКРАЈИНЦИ НАПУСТИЛИ ПОЛОЖАЈЕ: Погледајте шта је остало за њима
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије Село гори прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ТУКАО МЕ ЈЕ ДОК САМ БИЛА ТРУДНА: Петројка из серије "Село гори" прошла кроз пакао, због насиља се породила у осмом месецу

ГЛУМИЦУ Тијану Вучетић најшира публика упознала је као симпатичну и несналажљиву Петројку у серији "Село гори, а баба се чешља", али она се у последње време ретко појављује у јавности.

27. 11. 2022. у 07:42

Коментари (1)

ОДБИЛА САМ БОЉИ ЖИВОТ, ТО СЕ НЕ ЗНА: Улога Емилије Попадић била је намењена ДРУГОЈ великој глумици