INFLACIJA PRITISKA GRAĐANE: Hrvati su 2022. prodali 646 kilograma zlata, evo koliko su zaradili

Novosti online

13. 06. 2022. u 10:30

HRVATSKI građani su u prva tri meseca 2022. godine prodali 646 kilograma zlata za 252 miliona kuna (33,1 milion evra), piše danas Večernji list.

ИНФЛАЦИЈА ПРИТИСКА ГРАЂАНЕ: Хрвати су 2022. продали 646 килограма злата, ево колико су зарадили

Foto privatna arhiva

Inflacija i rat u Ukrajini, kako se navodi, primoravaju ljude slabijeg imovinskog stanja da prodaju porodične dragocenosti, dok istovremeno bogatiji deo stanovništva kupuje investicijsko zlato.

Smatralo se da je sva hrvatska "sentimentalna" zlatnina prodata na vrhuncu ekonomske krize 2012, kada je, uglavnom u Austriju i Italiju, izvezeno oko 6,4 tone zlata za 179,7 miliona evra, ali se tom "valutom za crne dane" i te kako dobro trguje i dalje, napominje Večernji.

Nezvanične brojke Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da su hrvatski građani samo u periodu januar-mart prodali 646 kilograma nemonetarnih "otpadaka" i lom-zlata, šipki, žica, ploča, zlata u obliku praha i presvučenog platinom...

To je tek nešto manje nego u celoj pretpandemijskoj 2019. godini, kada je izvezena gotovo jedna tona zlata za 40 miliona evra. Kada su 2020. krenuli strah i neizvesnost zbog korona krize, u hrvatskim otkupnim stanicama zlatarskih kuća završilo je 1,43 tone zlata u vrednosti od 68 miliona evra, dok je prošle godine količina bila više nego dvostruko veća - 3,42 tone prodatog zlata u vrednosti od 85,7 miliona evra, navodi list.

BONUS VIDEO:

GDE U SRBIJI IMA ZLATA: Živorad objašnjava sve o ovom neobičnom poslu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)