UKRAJINA NE SME DA BUDE VEČITI KANDIDAT ZA EU: Snažna porška Kijevu iz Pariza dok se čeka odluka

Tanjug

11. 06. 2022. u 08:48

ODLUKA da se Ukrajini da status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji treba da bude doneta tako da ne oslabi Uniju, a da Kijev ne ostane u "međuprostoru" godinama, saopštio je Rojtersu zvaničnik iz Jelisejske palate.

УКРАЈИНА НЕ СМЕ ДА БУДЕ ВЕЧИТИ КАНДИДАТ ЗА ЕУ: Снажна поршка Кијеву из Париза док се чека одлука

Foto: Shutterstock

Evropska komisija, daće svoje mišljenje o zahtevu Ukrajine za kandidaturu 17. juna, a očekuje se da će lideri država članica razgovarati o tome na samitu nedelju dana kasnije, navodi britanska agencija.

Čak i ako kandidatura bude odobrena, proces za punopravno članstvo može da traje nekoliko godina,a svaka država članica može da uloži veto.

Neke istočne zemlje članice sa kanditarurom Kijeva žele da potvrde obećanje da će poslati snažan signal Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, dok su druge, uključujući Holandiju i Dansku, više rezervisane, kao i dve najmočnije države, Francuska i Nemačka.

- Znamo da postoje različita razmišljanja na ovu temu unutar Evropske unije. Obratićemo pažnju na jedinstvo Evropskog saveta. Takođe smaramo da Evropska unija mora da izađe iz ukrajinske krize jača ,a svako ne sme da bude oslabljena, rekao je novinarima izvor iz francuskog predsedništva.

Trojica evropskih diplomata izjavila su da je najverovatniji scenario da Evropska komisija, koja će dati preporuke i za Moldaviju i Gruziju, da "zeleno svetlo" uz određene uslove.

Šefovi država bi tada po svoj prilici pronašli „formulu“ koja bi za sada stopirala Ukrajini status kandidata sopštile su diplomate, navodi Rojters.

- Odgovor na potrebe Ukrajine nije u statusu, već u politici i u demonstraciji naše solidarnosti. Najgore što bi mogli da učinimo jeste da se Ukrajini da status kandidata i da 10 godina, 20 godina kasnije ... ili ako uzmemo slučaj Turske, skoro 60 godina kasnije, shvatimo da se ustvari ništa nije dogodilo, rekao je francuski zvaničnik.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je na konferenciji u Danskoj u petak da velike izjave, da je Ukrajina deo evropske porodice, treba da budu praćene akcijama i dodao da bi status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji njegovoj zemlji trebalo da bude odobren u junu.

Francuski predsednik Emanuel Makron je prošlog meseca predložio stvaranje „evropske političke zajednice“ koja bi stvorila novu strukturu, omogućavajući bližu saradnju sa zemljama koje traže članstvo u EU, a takvom inicijativom Ukrajina i neke istočne i baltičke države nisu zadovoljne, jer je vide kao pokušaj da se zameni proširenje članstva, navodi Rojters.


BONUS VIDEO: UKRAJINCI NAPUSTILI POLOŽAJE: Pogledajte šta je ostalo za njima
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (1)

VLADA SRBIJE POMAŽE GRAĐANIMA: Evo ko će imati pravo na manje račune za struju