MAKRON OBEĆAO ZELENSKOM TEŠKO NAORUŽANJE Putin: "Ako zapadne zemlje isporuče oružje, Moskva će morati da napadne"

Novosti onlajn

10. 06. 2022. u 14:41

KIJEV će dobiti dodatne sisteme teškog naoružanja, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Francuski mediji javljaju da će Pariz poslati još haubica "cezar" u Kijev.

МАКРОН ОБЕЋАО ЗЕЛЕНСКОМ ТЕШКО НАОРУЖАЊЕ Путин: Ако западне земље испоруче оружје, Москва ће морати да нападне

Printscreen/Youtube/Military Archive

Prema saopštenju koje je objavila Makronova kancelarija, francuski lider je rekao Zelenskom da će Francuska zadovoljiti potrebe Ukrajine u oružju, „uključujući i teže“.

Izvori koje je citirao radio "Evropa 1" navode da bi do kraja meseca moglo biti poslato još šest haubica tipa "cezar". Francuska je isporučila Ukrajini šest ovih sistema naoružanja krajem aprila, dodaje se u izveštaju.

"Cezar" od 155 mm montira se na kamion i ima efektivni domet od 40 km. Prvi izveštaji francuskih medija ukazuju da će biti poslato 12 komada u Ukrajinu.

Printscreen/Youtube/Military Archive

Stiže "nadograđena" verzija naoružanja

Neki su primetili da će ovaj potez pomoći da se ubrza zamena naoružanja naprednijim haubicama "Cezar" NG, što je najavljeno u februaru. Nadograđena verzija ima novu šasiju sa snažnijim motorom i boljom zaštitom kabine.

U izveštaju "Evropa 1" navodi se da će francuska vojska možda oklevati da obezbedi veći broj haubica, s obzirom na to da ima samo 76 komada ovog oružja koje je bilo operativno pre prve isporuke Ukrajini. Potrebno je oko godinu dana da se proizvede novi sistem oružja "cezar", navodi se u saopštenju.

Makron bi takođe mogao da izvrši balansiranje kako bi izbegao antagonizaciju sa Rusijom zbog vojne pomoći Ukrajini, a da se ne smatra previše opreznim, navodi "Evropa 1".

Zapadne zemlje isporučuju Ukrajini sve naprednije sisteme oružja, jer joj u sukobu očigledno ne ide dobro. Procene obaveštajnih službi koje su ove nedelje objavili zapadni mediji navode da ukrajinskim trupama u Donbasu ponestaje artiljerije i granata sovjetske proizvodnje.

Ruska vojska je izvestila da su njene trupe, zajedno sa lokalnim snagama, zauzele većinu teritorije na koju polaže pravo Luganska Narodna Republika, potiskujući ukrajinske trupe iz ključnog grada Severodonjecka, te da se borbe vode u industrijskoj periferiji grada.

Putin najavio odgovor

Moskva je saopštila da je isporuka težeg naoružanja Ukrajini eskalirala sukob. Predsednik Vladimir Putin je upozorio u nedelju da će Moskva početi da napada „objekte koje još nismo gađali“, ako zapadne zemlje isporuče oružje većeg dometa koje može da gađa teritoriju Rusije.

(RT)

BONUS VIDEO: 

S-300 U AKCIJI: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)