RAT U UKRAJINI: Katastrofalni gubici Kijeva u Severodonjecku; Zeman zabranio odlazak čeških plaćenika (VIDEO)

Novosti onlajn

08. 06. 2022. u 07:16 >> 22:47

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 105. dan. Tokom specijalne operacije u Ukrajini potpuno su oslobođeni stambeni delovi Severodonjecka, a ofanziva se razvija u pravcu Popasne. Ruske snage su tokom prethodnog dana uništile samohodni top M109A3 koji je Kijevu isporučila Norveška i dve američke haubice M777.

РАТ У УКРАЈИНИ: Катастрофални губици Кијева у Северодоњецку; Земан забранио одлазак чешких плаћеника (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Zeman neće plaćenike

Češki predsednik Miloš Zeman zabrano je odlazak grupe od 127 sugrađana na ratište u Ukrajinu.

Na osnovu negativne preporuke republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova, predsednik Miloš Zeman je u sredu, 8. juna, odbio 127 državljana Češke da se priključe oružanim snagama Ukrajine“, napisao je sekretar za štampu Ovčaček.

 

Nema gde da se sakriju

Ruska avijacija je visokopreciznim projektilima pogodila oklopni pogon u Harkovu, gde se remontovala oprema Oružanih snaga Ukrajine, a uništila je i komandno mesto, osam tenkova, dve VBR instalacije, artiljerijsku bateriju i stanicu za elektronsko ratovanje ukrajinske vojske za jedan dan, rekao je portparol Ministarstva odbrane Ihor Konašenkov.

 

Kriju tenkove i topove po školama

Ukrajinski neonacisti opremili su uporišta oklopnim vozilima i artiljerijom velikog kalibra u tehničkim školama i školama Kremenčuga i Nikolajeva, izjavio je u sredu načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

 

Policijski psi u DNR

Dvanaest ukrajinskih policijskih pasa koji su bili zatočeni u kavezima, spašeno je u Marijupolju. Siti i izlečeni, prešli su u službu DNR.

 

SBU priprema hemijski napad na svoje građane

Pripadnici SBU pripremaju novu provokaciju u Sumiju. Oni će prema izvorima ruskih oružanih snaga baciti otrovne hemijske supstance po gradu kako bi za taj čin okrivili Rusiju.

Ukrajinska vojska se sprema da izvrši artiljerijske udare iz Sumske oblasti na pogranične regione Rusije.

Foto KP.RU

Ruski roboti uklanjaju mine u Mariupolju

Demineri ruskog Ministarstva za vanredne situacije vrše deminiranje mariupoljskih plaža na kojima je u moru ostalo mnogo mina, javlja dopisnik RIA Novosti.

Ukrajinci izgubili 90 odsto trupa u Severodonjecku

Napad boraca Oružanih snaga RF na grad Severodonjeck doveo je do gubitka 90% ljudstva Oružanih snaga Ukrajine! Vest su prenele ruske društvene mreže.

Ispalili 214 projektila na civile

Od početka tekućeg dana ukrajinske trupe su ispalile više od 214 granata i mina u rejone četrnaest naselja DNR, saopštila je Narodna milicija Republike.

-Neprijatelj je od početka današnjeg dana ispalio više od dvesta četrnaest prijektila iz višecevnih raketnih sistema BM-21 Grad, topova 155, 122 mm, minobacača 120 i 82 mm, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Foto AP

 

Poginula jedan, ranjeno šest civila

Broj povređenih u granatiranju Makijevka u Donjeckoj Narodnoj Republici od strane ukrajinskih trupa porastao je na šest, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

-Usled granatiranja AFU (Oružane snage Ukrajine) u Makijevki, broj žrtava je porastao na sedam osoba: jedna je poginula, šest je povređeno, saopštio je štab na svom Telegram kanalu.

Ranije je štab saopštio da je u granatiranju Makijevka poginula žena, a još četiri osobe su povređene.

 

Granatirana Pantelejmovka iz oruđa kalibra 122mm

Ukrajinske trupe ispalile su osam granata kalibra 122 mm na Pantelejmonovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Pantelejmonovka se nalazi 15 kilometara jugozapadno od Donjecke Gorlovke.

 

Teški gubici Kijeva u sudaru sa NM DNR

Narodna milicija DNR saopštila je da je tokom današnjeg dana zajedno sa ruskom vojskom uništila više od 40 ukrajinskih vojnika, jedan tenk i tri oklopna transportera.

Granatirana Aleksandrovka u DNR

Ukrajinske trupe u 18.35 po moskovskom vremenu granatirale su selo Aleksandrovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši deset mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Foto Tanjug/AP

Plaćenici priznali krivicu

Britanci Šon Piner i Ejden Aslin, kao i marokanski državljanin Sadun Brahim, koji su se borili na strani Ukrajine, delimično su priznali krivicu u sudu DNR, sledi iz snimka Vrhovnog suda DNR.

Evakuacija ranjenika pod neprijateljskom vatrom (VIDEO)

Jedinica specijalnih snaga evakuiše ranjenog saborca u BTR-82.

Uprkos artiljerijskom granatiranju, borci su uspešno izvršili zadatak i povukli se na svoje položaje.

 

 

Glavna ratna dejstva u Ukrajini

Bitka za Slavjansk: Savezničke (Ruske i snage DNR I LNR) snage napadaju grad iz dva pravca.

Borbe za Lisičansk: jedinice Narodne milicije LNR napadaju sa istočne strane.

Juriš na Avdijevku: jedinice Narodne milicije DNR krenule su severno od ukrajinske utvrđene oblasti.

 

Zaplenjeni vagoni

Kijev je zaplenio 420 ruskih i beloruskih vagona u vrednosti od 500 miliona UAH (oko 17 miliona dolara) sa robom vrednom 130 miliona UAH (oko 4,5 miliona dolara).

Generalno tužilaštvo je zaplenilo vagone sa valjanim metalnim proizvodima i đubrivima, koji su ove godine uvezeni u Ukrajinu, navodno kršenjem carinskog zakonodavstva.

 

Granatiran Donjeck, ranjene dve žene i dete

Ukrajinske trupe ispalile su u sredu tri projektila kalibra 122 mm na Kujbiševski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Vlasti DNR su u sredu javile o ponovnom granatiranju Donjecka od strane ukrajinskih trupa. Dve žene i dete povređene su u sredu u granatiranju centra grada.

Foto: EPA

Granatirana Gorlovka

U 17.20 po moskovskom vremenu ukrajinski vojnici su na Gorlovku ispalili osam mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre

 

Baškirija preuzela pokroviteljstvo

Republika Baškortostan preuzela je pokroviteljstvo nad gradom Krasni Luč u Luganskoj Narodnoj Republici, gde je sahranjen legendarni baškirski general Minigali Šajmuratov, saopštila je pres-služba šefa Baškirije.

Gajdaj tvrdi: Ukrajisnka vojska kontroliše periferiju Severodonjecka

Ukrajinske snage potisnute su ruskim bombardovanjem u istočnom gradu Severodonjecku i sada kontrolišu samo njegovu periferiju, izjavio je danas regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

Foto AP

Zabranili stranku i oduzeli imovinu

Sud u Ukrajini zabranio je delovanje stranke Opozicioni blok, saopštila je ukrajinska javna organizacija Ruh česno.

Granatirana Jasinovataja

Ukrajinske trupe u 16.20 po moskovskom vremenu ispalile su šest granata kalibra 122 mm na Jasinovatu u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Ruska artiljerija desetkuje ukrajinsku vojsku

Oružane snage Ukrajine imaju ogromne gubitke, reako je poslanik Rade koji se bori u Nikolajevskoj oblasti.

 

Tenkovima gađali civile u selu

Ukrajinske trupe granatirale su selo Kremennaja u Luganskoj Narodnoj Republici iz tenka, ispalivši osam granata, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto Tanjug/AP

Kuleba: Kijev može da veruje Ankari

Kijev može da veruje Ankari kada je reč o obezbeđivanju izvoza žita iz ukrajinskih luka, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.

-Na tom planu možemo da verujemo turskim pomorskim snagama, rekao je Kuleba na konferenciji za novinare.

LNR: Obećanja Zelenskog ništa ne vrede

Obećanja predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog ne samo da su bezvredna, već predstavljaju garanciju da će sve biti urađeno upravo suprotno, izjavio je ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik.

 

Gađano selo sa 40 raketa kalibra 122mm

U 15.20 po moskovskom vremenu ukrajinske trupe ispalile su 40 raketa iz VBR Grad na selo Kremennaja u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštava predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Foto: Jutjub/The Sun

Njujork Tajms: "Kijev skriva gubitke od Vašingtona"

Kijev skriva od Vašingtona podatke o gubicima među ukrajinskim trupama, piše Njujork tajms pozivajući se na zapadne zvaničnike.

Kako navodi list, Kijev ne želi da deli takve informacije sa Zapadom, kako ne bi stvarao utisak o mogućem porazu.

Tada će SAD suviše dugo odlučivati da li vredi da se pruža pomoć Ukrajini i u kolikom obimu, navodi američki list.

 

Jaka eksplozija u centru Donjecka

Jaka eksplozija odjeknula je u centru Donjecka, javlja reporter Sputnjika.

Na grad je ispaljeno šest projektila kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Povređene su dve žene i dete.

Objavljeni novi detalji vojne pomoći koja je pristigla u Ukrajinu iz SAD

Objavljeni su novi detalji o ukupnoj količini američkog naoružanja i opreme koja je poslata Ukrajini od početka sukoba 24. februara, prenosi Bi-Bi-Si.

Više od četiri milijarde dolara vredne vojne opreme dato je Ukrajini i veliki deo tog naoružanja se u ovom trenutku nalazi u zemlji, a SAD su daleko ispred svih u vojnoj pomoći Kijevu.

Peskov: "Ukrajina izašla iz pregovaračkog koloseka"

Ukrajinska strana izašla je iz pregovaračkog koloseka i stoga sada nema potrebe da se govori o mogućnosti pripreme sastanka predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Naš stav ovde je dobro poznat – svaki sastanak na najvišem nivou treba da bude rezultat pregovora i treba da bude dobro pripremljen. Ukrajinska strana je izašla iz pregovaračkog ciklusa i stoga sada nema potrebe da se govori o mogućnosti pripreme takvog sastanka - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o potrebi sastanka predsednika Rusije i Ukrajine.

 

Zaharova: "Ukrajinci spremaju provokaciju u Severodonjecku"

Ukrajinski neonacisti spremaju provokaciju sa toksičnim hemikalijama u fabrici u Severodonjecku i zadržavanjem radnika i civila na toj teritoriji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Pogledajmo šta se zaista sprema. A sprema se još jedna provokacija ukrajinskih nacionalista, naime, miniranje cisterne sa toksičnim hemikalijama u fabrici ‘Azot’ u Severodonjecku na teritoriji LNR i zadržavanje više od hiljadu radnika fabrike i lokalnog stanovništva u njegovim podzemnim objektima - istakla je portparolka.

 

Šolc razgovarao sa Zelenskim

Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o daljoj podršci Ukrajini i problemu izvoza žita, prenosi Sputnjik.

 

Sastali se Lavrov i Čavušoglu

Situacija u vezi s ukrajinskim žitom nema nikakve veze s prehrambenom krizom, ali Zapad na osnovu nje fabrikuje „katastrofu vasionskih razmera“, ocenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon sastanka s turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Ankari, prenosi Sputnjik.

- Mnogo pažnje smo posvetili izvozu ukrajinskog žita koji naše zapadne kolege, kao i sami Ukrajinci, pokušavaju da podignu na nivo 'vasionske katastrofe', iako je njegov udeo u globalnoj proizvodnji manji od jedan odsto ukupnog svetskog izvoza pšenice i drugih žitarica - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare i upozorio na to da zapadne zemlje „pitanje žita“ koriste u svojstvu stalnog izvora strepnje.

foto: Tanjug/AP Photo, File

 

Konašenkov: "Oborena dva ukrajinska MiG-29"

Ruski PVO sistemi oborili su dva borbena aviona MiG-29, kao i jedan helikopter i 11 dronova ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva za dan, izjavio je u sredu portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- Ruski PVO sistemi oborili su dva aviona MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini sela Snegirevka, Nikolajevska oblast, kao i helikopter Mi-8 u blizini sela Bela Krinica u Mikolajvskoj oblasti - rekao je on.

Pored toga, ruska PVO je oborila 11 ukrajinskih dronova u oblasti DNR, Harkovske i Hersonske oblasti, a presrela je i tri rakete Točka-U i pet višecevnih raketnih bacača Smerč.

 

Oslobođen aerodrom u Severodonjecku

Aerodrom u Severodonjecku oslobođen je od ukrajinskih formacija, saopštio je ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik.

- Severodonjecki aerodrom je očišćen... Ukrajinske formacije održavaju kontrolu jedino nad manjim delo severodonjeckog hemijskog kombinata 'Azot'. Ukrajinski ekstremisti neselektivno gađaju četvrti koje su najbliže kombinatu. Angažovani su snajperisti. Krug savezničkih snaga oko preostalih ekstremista se sužava - napisao je Mirošnik na Telegramu.

 

Moskva o izjavama Zelenskog: Sve što se čuje iz Kijeva treba proveravati

Sve što se čuje iz Kijeva treba ponovo proveravati, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o mogućnosti pregovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

- Sve te izjave treba pažljivo ponovo proveravati - rekla je Zaharova za Sputnjik.

 

"Referendum o pridruživanju ove godine"

Referendum u Zaporoškoj oblasti o pridruživanju Ruskoj Federaciji biće održan ove godine, pripreme za njega su počele i trajaće nekoliko meseci, rekao je za Sputnjik predstavnik administracije te oblasti Vladimir Rogov.

 

Oborene tri rakete "Točka-U"

Ruska protivvazdušna odbrana je na periferiji Hersona oborila tri rakete „Točka-U“ koje su u pravcu grada ispalili ukrajinski ekstremisti, rekao je izvor za Sputnjik

 

Merkelova: Niko nije tražio da budem posrednik

Informacije o tome da Rusija priprema specijalnu operaciju u Ukrajini stigla je od američkih specijalnih službi u oktobru 2021. godine, tokom samita G20 u Rimu, rekla je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel.

- Pratila sam to dok sam još bila na dužnosti. Mislim da su krajem oktobra 2021. najkasnije, na samitu u Rimu, američke specijalne službe već imale podatke o tome od tada smo mnogo o tome pričali - rekla je Merkelova u intervjuu objavljenom na TV „Feniks“, prenosi Sputnjik.

Kako je istakla, nije deo posredničkih napora po pitanju konflikta u Ukrajini jer joj to niko nije ni tražio.

Foto: EPA

Ukrajinske trupe granatirale aerodrom u Donjecku

Ukrajinske trupe granatirale su u sredu ujutro aerodrom u Donjecku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

- Zabeležena je vatra iz Oružanih snaga Ukrajine u sledećim pravcima: 6.04 – naselje Opitnoe – grad Donjeck (Aerodrom): iz tenka je ispaljeno 15 granata kalibra 125 mm - navodi se u poruci predstavništva na Telegram kanalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)