LAVROV UPOREDIO KIM I DONBAS: EU je obećala specijalni status za oba slučaja, to je doživelo sramotni neuspeh

Novosti online

06. 06. 2022. u 12:56

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obraća se javnosti iz Moskve, nakon što je ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića o otkazivanju njegove posete našoj zemlji.

ЛАВРОВ УПОРЕДИО КИМ И ДОНБАС: ЕУ је обећала специјални статус за оба случаја, то је доживело срамотни неуспех

Foto: AP

I u odnosu na tzv. Kosovo i u odnosu na Donbas, EU obezbeđuje poseban status, i severa Kosova i istoka Ukrajine. Po njihovim rečima, omogućeno je Srbima da se koriste maternjim jezikom, i omogućeno im je da budu poštovani kao nacionalne manjine.

Međutim, EU je morala da prizna da nije uspela, nije naterala Kijev da poštuje Minske sporazume, niti Prištinu da poštuje sporazume sa Beogradom.

Briselska politika na Balkanu i Ukrajini je ista, Evropska unija podržava one koji zadiru u interese pojedinih naroda, konstatovao je Lavrov.

- Samo na Balkanu Brisel podržava one koji rade na štetu Srbije, a u Ukrajini one koji rade sve što ide na štetu Rusa - rekao je Lavrov.

On je uporedio ponašanje EU i kad je reč o postignutim sporazumima gde je EU bila posrednik za Kosovo i minskog regulisanja za Ukrajinu.

- Brisel je svečano obećavao da će podržati specijalni status i za sever Kosova, i za Donbas, kojim bi se dozvolilo da Srbi na KiM govore na srpskom, a Rusi u Donbasu na ruskom jeziku, što su identični dogovori o pravima nacionalnih manjina. U oba slučaja EU je doživeo sramotni neuspeh- rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAJNOVIJA VEST IZ PARIZA: Muškarac preti eksplozivom u iranskom konzulatu