RAT U UKRAJINI: Savetnik Zelenskog: "EU i SAD da imaju iracionalni strah od Rusije"; Ukrajina kontroliše samo 20 odsto Severodonjecka

Novosti onlajn

01. 06. 2022. u 07:19 >> 14:06

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 98. dan. Ruska vojska bi uskoro mogla da u potpunosti oslobodi Severodonjeck i Lisičansk.

РАТ У УКРАЈИНИ: Саветник Зеленског: ЕУ и САД да имају ирационални страх од Русије; Украјина контролише само 20 одсто Северодоњецка

Foto Tanjug/AP

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini 6. juna

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini biće održan 6. juna ove godine, prema junskom rasporedu tog tela.

Tačna tema sastanka još nije definisana, a očekuje se da će Savetu bezbednosti UN biti predati izveštaji o trenutnoj situaciji u Ukrajini, uključujući humanitarne i prehrambene oblasti, prenosi TAS S, pozivajući se na izjave neimenovanih izvora.

Bastrikin:Pokrenute istrage protiv više od 70 plaćenika

Istražni komitet Rusije istražuje krivična dela više od 70 plaćenika koji su učestvovali u neprijateljstvima u Ukrajini, izjavio je danas predsednik tog tela Aleksandar Bastrikin.

- Trenutno je više od 70 osoba uključeno u krivične istrage, naveo je on, prenosi TASS.

Bastrikin je dodao da su se neke od osoba za koje se sumnja da su plaćenici predale i da su ih istražitelji već ispitali.

Blinken: UKR neće napadati ciljeve na teritoriji Rusije

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da su mu ukrajinske vlasti pružile uveravanja da neće koristiti sisteme naoružanja dugog dometa koje im je obezbedio Vašington protiv ciljeva na teritoriji Rusije.

 

IEA: Evropi možda predstoji ograničenje potrošnje goriva

Trenutna energetska kriza mogla bi biti jedna od najgorih i najdužih u istoriji, a naročito bi Evropa mogla da bude teško pogođena, smatra šef Međunarodne energetske agencije, Fatih Birol.


Birol jem u intervjuu za nemački časopis Špigl, rekao da će posledice dešavanja u Ukrajini verovatno učiniti aktuelnu energetsku krizu gorom od krize iz 1970-ih godina prošlog veka.

Lavrov:Rusofobično krilo u EU pojačava svoju aktivnost

Izjava Žozepa Borelja da EU treba da postane ozbiljna vojna sila je prazna priča, „ali gde ima dima, ima i vatre“, ocenio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare prilikom posete Saudijskoj Arabiji.

- Verovatno su ovo pre svega puke reči, ali gde ima dima, ima i vatre“, izjavio je Lavrov, prenosi TAS S.

Korotčenko: Stvarni broj stradalih dnevno tri puta veći

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski višestruko umanjuje dnevne gubitke u ljudstvu ukrajinske vojske, tvrdi ruski vojni ekspert Igor Korotčenko.

Zelenski je saopštio da dnevno gine od 60 do 100 ukrajinskih vojnika u sukobu sa Rusima.

Međutim, taj broj je veći za najmanje tri puta, navodi Korotčeno, urednik magazina "Nacionalna odbrana", a prenosi RIA "Novosti".

Gutereš: "UN se zalaže za razmenu zarobljenika"

UN se zalažu za razmenu zarobljenika između Ruske Federacije i Ukrajine, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, komentarišući situaciju sa onima koji su se predali u fabrici "Azovstalj" u Mariupolju.

- UN su bile uključene u evakuaciju civila iz "Azovstalja". UN nisu bile direktno uključene u evakuaciju vojske, jer to nije naša nadležnost. Ono na čemu smo insistirali je potreba da se što pre razmene zarobljenici, da je ovaj problem na određeni način bude rešen - rekao je Gutereš, prenose RIA Novosti.

 

Strjuk: "Ukrajina drži 20 odsto Severodonjecka, ali ima nade..."

Ukrajinske snage drže pod kontrolom 20 odsto istočnog grada Severodonjecka, dok ruske snage kontrolišu 60 odsto grada, izjavio je danas šef gradske uprave Oleksandr Strjuk.

Strjuk je za Rojters rekao da se ostatak grada smatra "ničijom zemljom", prenosi Rojters.

On smatra da i dalje postoji nada da će ukrajinske snage sprečiti Ruse da preuzmu punu kontrolu nad Severodonjeckom.

 

Podoljak: "EU i SAD da imaju iracionalni strah od Rusije"

Savetnik ukrajinskog predsednika i glavni pregovarač u mirovnim pregovorima sa Rusijom Mihail Podoljak optužio je danas Evropu i Sjedinjene Američke Države da imaju "iracionalni strah" od Rusije.

U intervjuu koji je danas objavila novinska agencija Interfaks Ukrajina Podoljak je poručio da političke elite Zapada "žele da se vrate u predratni period i da ne žele da rešavaju probleme", prenosi Rojters.

Dodao je da su njihovi finansijski prioriteti imali prednost u odlučivanju.

 

Ujedinjenje Hersonske oblasti i Rusije u julu?

Šef međunarodnog komiteta Državne dume Rusije Leonid Slucki izjavio je da bi Hersonska oblast, Donjecka i Luganska Narodna Republika mogle da se ujedine s Rusijom već u julu.

- Ne isključujem mogućnost da se to dogodi već u julu, ne bih da predskazujem gde će se to dešavati, ali pretpostavljam da će oslobođene teritorije održati referendum manje, više istovremeno. To bi bilo logično. Računam da bi to moglo da se desi već u julu - rekao je Slucki.

 

Kiva: "Ukrajinski vojnici će odbiti da izvršavaju zločinačka naređenja"

Bivši poslanik Vrhovne rade Ilja Kiva objavio je video-poruku vojnika 18. bataljona Korpusa marinaca Ukrajine, koji se žale na "zločinačka" naređenja komande, koja su dovela do velikih gubitaka, prenose RIA Novosti.

 

Peskov: "Snabdevanje Ukrajine oružjem ne doprinosi obnavljanju mirovnog procesa"

Snabdevanje Ukrajine američkim oružjem ne doprinosi buđenju želje u Kijevu za obnavljanjem mirovnih pregovora, kaže porptarol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je mogućnost odgovora Rusije ako Ukrajina upotrebi američki raketni sistem HIMARS na teritoriji Ruske Federacije, prokomentarisao sa: „Da ne pričamo o najgorim scenarijima“.

- Putinov sastanak sa Zelenskim a priori nije isključen, ali trebalo bi da bude pripremljen i da ga prati finalizovan dokument na kome je rad sada zaustavljen - rekao je portparol Kremlja i dodao da je „Neophodno da se Ukrajina potrudi i pređe na posao razminiranja luka, a onda će i Rusija pomoći u izlasku brodova sa žitom iz njih.“

 

"Herson, LNR i DNR će ući u sastav Rusije"

Hersonska oblast Ukrajine i teritorije unutar granica Luganske i Donjecke Narodne Republike ući će u sastav Rusije, isto će se desiti i sa Zaporoškom oblasti, gde bi referendum trebalo da se održi čim situacija dozvoli, rekao je Andrej Turčak, sekretar generalnog saveta Jedinstvene Rusije, u intervjuu za RIA Novosti.

 

DNR: "Nema razmene zarobljenih stranih plaćenika"

Strani plaćenici koji su učestvovali u ratnim dejstvima u Donbasu na strani ukrajinskih trupa ne podležu razmeni, izjavila je danas predsednica komiteta za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog veća samoproglašene Donjecke Narodne Republike Elena Šiškina,


Kako je saopšteno na zvaničnom kanalu vlasti DNR na Telegramu, Šiškina je poručila da, između ostalog, "Britanci Šon Piner i Endru Hil, kao ni Marokanac Saudun Brahim ne podležu razmeni".

 

Nemački list: "Isporuka oružja Ukrajini svedena na minimum"

Nemačka vlada je u proteklih 9 nedelja svela "na minimum" isporuke oružja Ukrajini, piše list "Velt am zontag", pozivajući se na dokumenta kojima raspolaže.

Reč je o takozvanom lakom naoružanju, čijih „bilo kakvih značajnijih” isporuka nije bilo od kraja marta, piše list.

S druge strane, sistemi protivraketne odbrane i radari koje je Šolc obećao Kijevu ne postoje u rezervi Bundesvera, isporuke mogu stići samo direktno od proizvođača, saopštilo je nemačko Ministarstvo odbrane.

Nemački vojnici / Foto EPA

Ruska vojska oborila Su-24, Mi-8, sedam dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su u poslednja 24 časa lovac Su-25 i helikopter Mi-8, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general major Igor Konašenkov.

Prema rečima portparola Ministarstva odbrane Rusije general-majora Igor Konašenkova, ruska sredstva PVO oborila su jedan avion Su-25 u području Sergejevke, Donjecka narodna Republika i jedan helikopter Mi-8 u području Harkova. Pored toga, oboreno je sedam dronova

Visokopreciznim raketama pogođeno je pet komandnih centara i 29 položaja ukrajinske vojske. Avijacija je pogodila 61 položaj protivnika.

Raketne snage i artiljerija gađale su 128 komandnih centara, 169 jedinica tehnike i 629 položaja ukrajinske vojske. Ubijeno je oko 200 ekstremista.

 

Nemačka isporučuje Ukrajini rakete kratkog dometa

Nemačka će isporučiti Ukrajini rakete protivvazdušne odbrane kratkog dometa IRIS-T, saopštio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Kako je istakao, do sada je isporučeno više od 15 miliona metaka, 100.000 ručnih granata, više od 5.000 protivtenkovskih mina.

 

Ruska vojska dopremila raketne sisteme na Zmijsko ostrvo

Ruska vojska je dopremila na Zmijsko ostrvo raketne sisteme. To može da znači da želi da zaštiti svoje brodove od ukrajinskih snaga i planira da naoružanje primeni na obalu Odeske oblasti, saopštila je ukrajinska komanda "Jug"

Kako su naveli, tamo se nalaze raketno-topovski sistemi, višecevni raketni bacači i radari, prenosi Sputnjik.

 

Rusi negativno ocenili isporuku HIMARSA Ukrajini

Pokušaji Vašingtona da predstavi da isporuka takvog oružja sadrži elemente „samoograničavanja“ Kijeva su neprikladni, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za RIA Novosti.

- To smatramo potpuno negativnim, a pokušaji da se odluka prikaže kao da sadrži element ''samoobuzdavanja'' su beskorisni - rekao je Rjabkov.

FOTO: EPA

Britansko MO: "Ruske snage se približavaju centru Donjecka"

Ruske snage približile su se centru grada Severodonjecka na istoku Ukrajine, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

U objavi na Tviteru Ministarstvo je navelo da je više od polovine grada po svoj prilici pod kontrolom ruskih snaga, među kojima su i čečenski borci.

Lider ruske republike Čečenija Ramzan Kadirov saopštio je sinoć da je završeno potpuno "čišćenje" Severodonjecka.

 

Ukrajina dobila napredne raketne sisteme od SAD

SAD će obezbediti Kijevu artiljerijske raketne sisteme visoke mobilnosti koji mogu precizno da pogode ciljeve udaljene čak 80 km, nakon što je Ukrajina dala „uveravanja“ da neće koristiti rakete za napad unutar teritorije Rusije, saopštili su visoki zvaničnici američke administracije.

Foto Tanjug/AP

Zelenski priznao: Ukrajinska vojska svakodnevno gubi na stotine vojnika

Svakodnevno u borbama pogine 60-100 ukrajinskih vojnika, dok oko 500 bude ranjeno, rekao je Vladimir Zelenski u intervjuu za "Newsmax".

Kako je naveo, situacija na istoku Ukrajine je veoma teška.

Po njegovim rečima, Ukrajinci na istoku drže odbranu, dok u Harkovskoj oblasti idu u kontranapad.

Zelenski je saopštio da Ukrajina nema nameru da se odriče svoje teritorije, ali o poteškoćama, povezanim sa njima se može razgovarati.

On je dodao da su „takve diskusije neophodne da bi se ove poteškoće i izazovi počeli rešavati diplomatskim kanalima, inače ništa nećemo uspeti“.

Foto: AP

Ispaljene četiri granate na Pantelejmonovku

U 7.25 po moskovskom vremenu ukrajinske trupe ispalile su četiri granate kalibra 122 mm na Pantelejmonovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je kancelarija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista