NIŠTA OD EVROPSKOG KONSENZUSA OKO EMBARGA NA RUSKU NAFTU: Mnoga pitanja otvorena - ''postoji spremnost" da se nastave razgovori

Novosti online

29. 05. 2022. u 21:29

AMBASADORI zemalja članica EU ni na današnjem sastanku u Briselu nisu uspeli da postignu konsenzus o uvođenju šestog paketa snakcija protiv Ruske Federacije, a novi pokušaj zakazan je za sutra ujutru, neposredno pred specijalni samit lidera EU 27.

НИШТА ОД ЕВРОПСКОГ КОНСЕНЗУСА ОКО ЕМБАРГА НА РУСКУ НАФТУ: Многа питања отворена - постоји спремност да се наставе разговори

Priština čini sve da se domogne mesta u UN, Foto AP

EU diplomatski izvori navode da među zemljama članicama ''postoji spremnost" da se nastave razgovori o uvođenju embaraga na naftu, u okviru šestog paketa sankcija, ali da je i dalje otvoreno pitanje ”kako i na koji način” to uraditi, prenosi Tanjug. 

- Postavlja se pitanje kako i na koji način odgovoriti na nacionalne specifičnosti zemalja članica kada je reč o zavisnosti od ruske nafte. Neke zemlje su 100 procentno zavisne od ruske nafte, a njeno isključivanje je vrlo izazovan posao. Moraju se naći adekvatni odgovori na prekide u snabdevanju, na izvoz između zemalja. Mora se zameniti sistem koji je postojao godinama i to nije lako - poručio je neimenovani zvaničnik EU.

U diplomastkim krugovima u Briselu ne žele da spekulišu o mogućim rešenjima, uključujući i ono koje bi podrazumevalo embargo na rusku naftu koja u EU stiže morskim putem, uz izuzeće kopenih naftovoda, već navode da je ”cilj da se dogovori kako pogoditi Putina najviše” uz konstatciju da se više od ruske dve trećine nafte u EU uvozi morskim putevima.

Ukoliko se šesti paket sankcija EU dogovori sutra prepodne, on bi mogao da se nađe na stolu radne večere EU lidera čiji sastanak počinje u 16 časova u Briselu.

Iz Evropskog saveta napominju da će se tokom večere lidera sutra razgovarati o načinima za podršku i pomoć Ukrajini, uključujući i finansijsku i vojnu podršku, a da će se večeri priključiti i video linkom predsednik Ukrajine Vladomir Zelenski.

Druga tema za večerom u Briselu biće pitanje energenata i zauzdavabja rasta cena energije u Evropi.

Drugog dana samita, u utorak 31. maja, lideri EU će razmotriti mogucnosti za deblokadu ukrajisnkih zaliha žitarica i njihov izvoz, kao i situaciju na globalnim tržistu hrane.

Druga tačka debete lidera EU u utorak biće zajednička bezbednost i odbrana.

Ursula fon der Lajen, Foto AP

Fon Der Lajen:  Kupujemo naftu od Putina da bismo spasli Evropu

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je u intervjuu za "Em-Es-En-Bi-Si" licemernu politiku Evropske unije prema kupovini ruske nafte

- Da bismo spasli Evropu od Putina, moramo nastaviti da kupujemo rusku naftu. Jer ako ne uradimo, Putin će to prodati na drugom mestu i više profitirati od poskupljenja, pa bolje da kupimo rusku naftu, a ne da on profitira - navela je Fon Der Lajen u ovom intervjuu.

Rogozin: Građani EU da "popiju svu rusku votku"

Generalni direktor državne korporacije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin predložio je državama Evropske unije da kupe i popiju svu rusku votku kako Rusija ne bi mogla na njoj da zaradi.

Foto: EPA/MAXIM SHEMETOV

- Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da EU mora da kupuje naftu iz Rusije, jer će je u suprotnom preusmeriti na druga tržišta i predsednik Rusije Vladimir Putin će da „zaradi još više“.

Foto: EPA

Habek: "Jedinstvo Evropske unije počinje da se raspada"

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izrazio je danas bojazan da jedinstvo Evropske unije "počinje da se raspada", uoči samita lidera EU na kojem bi trebalo da se raspravlja o embargu na naftu iz Rusije i planovima za smanjenje zavisnosti od ruske energije.

- Nakon napada Rusije na Ukrajinu, videli smo šta može da se dogodi kada je Evropa ujedinjena. Imajući u vidu sutrašnji samit, nadajmo se da će se ovako nastaviti. Ali već počinje da se raspada - rekao je Habek na konferenciji za novinare na otvaranju trgovinskog sajma u Hanoveru, prenosi Rojters.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTRESNE SCENE Sahranjen mladić koji je brinuo o 40 pasa: Dao si život za šapice! Zlotvori ti više ne mogu ništa