OZLOGLAŠENI VATIKANSKI KARDINAL PREMINUO U 94. GODINI: Anđelo Sodano prikrivao istragu za seksualno zlostavljanj

Tanjug

28. 05. 2022. u 15:44

Kardinal Anđelo Sodano, kontroverzni vatikanski moćnik, optužen za prikrivanje jednog od najozloglašenijih seksualnih zlostavljača u Katoličkoj crkvi, preminuo je u 94. godini.

ОЗЛОГЛАШЕНИ ВАТИКАНСКИ КАРДИНАЛ ПРЕМИНУО У 94. ГОДИНИ: Анђело Содано прикривао истрагу за сексуално злостављањ

Foto AP

Sodano, koji je neko vreme bio bolestan i preminuo sinoć, bio je državni sekretar za vreme dvojice papa - Jovana Pavla II i Benedikta XVI, odnosno na drugom mestu u vatikanskoj hijerarhiji 16 godina između 1990. i 2006. godine, preneo je Rojters.

Veruje se da je Sodano, zajedno sa sekretarom Jovana Pavla, tadašnjim nadbiskupom Stanislavom DŽivišom, vodio Katoličku crkvu tokom poslednjih godina života pokojnog pape, kada mu se zdravlje pogoršalo zbog Parkinsonove i drugih bolesti.

U seriji tekstova u "Nešenal katolik riporteru" 2010. godine, autor DŽejson Beri, stručnjak za seksualna zlostavljanja u crkvi, napisao je kako je Sodano blokirao Vatikan da pokrene istragu za seksuaana zlostavljanja protiv oca Marsijala Masijela, osnivača verskog reda Legije Hristove.

Sodano je primljen u red sveštenika 1950. godine, da bi nekoliko godina kasnije obavljao diplomatsku službu.

Služio je u ambasadama Vatikana u Ekvadoru, Urugvaju, Čileu pre nego što je ponovo pozvan u Vatikan kako bi obavljao visoke administrativne uloge.

BONUS VIDEO. ISTRAGA O STRAHOTI: Snimci sa mesta tragedije aviona u Indoneziji 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)