ВАТИКАНУ ПРЕТИ СКАНДАЛ ЗБОГ ГЕЈТСА? Милијардер од скромног хотела у коме је боравио и папа прави раскошно здање за богаташе

Ј. КЕРБЛЕР, од сталног дописника “Новости” - ЗАГРЕБ

19. 05. 2022. у 10:15

НЕКОЛИКО стотина метара од Базилике Светог Петра и скромног хотела у којем од почетка понтификата борави папа Фрања требало би ускоро да буде преуређен луксузни хотел у власништву Била Гејтса.

ВАТИКАНУ ПРЕТИ СКАНДАЛ ЗБОГ ГЕЈТСА? Милијардер од скромног хотела у коме је боравио и папа прави раскошно здање за богаташе

Фото АП

Палацо дела Ровере, зграда у којој су годинама столовали исусовци, требало би да буде преуређена у раскошни хотел за милијардере под капом ланца "Фор сизенс", са спа-центром и ексклузивним рестораном.

Како Гејтс има 75 одсто удела у хотелском ланцу, а његова је понуда била најпривлачнија, сада остаје само да се ватиканске власти помире са чињеницом да уз скромног папу Фрању никне суперлуксузно здање или да стопирају цео пројект који је требало да буде реализован до 2025. године.

Реч је о ренесансној грађевини са фантастичним атријумом, згради пуној фресака и уметнина које треба обновити. Тренутно је зграда готово празна пошто је тамо пре неколико година затворен мањи породични хотел. Кардинал Фернандо Филони, велики мајстор моћног реда у чијем је власништву зграда, расписао је конкурс са циљем да се прикупљени новац користи за хришћане у Светој земљи.

Да се умири папа, план је био да тамо буде скромнији хотел са четири звездице, али су апетити нагло порасли. Чак 60 понуда је стигло на конкурс, а на крају су остале у конкуренцији три, с тим да је победу однела компанија "Форт партнерс - Фор сизенс" у којој одлучује Гејтс. Уговор предвиђа чак 35 милиона евра у следећих 25 година, где је урачунат годишњи најам од 1,1 милион евра, али и обавеза уређења зграде и рестаурације уметничких дела.

И све би било у реду да хотелски ланац није урадио амбициозни пројекат са 64 собе и 11 апартмана, уз још два суперапартмана, где ће ноћење коштати од 490 евра па навише. Конкуренти су одмах најавили тужбе, јер тако није било у почетку замишљено, а Ватикан стрепи од новог скандала с некретнинама којих је и у прошлости било напретек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПЛЕМИЋКО ПОРЕКЛО Ово је право презиме Ирфана Менсура - моћан разлог зашто га је променио: Родитељима није сметало