"SEDITE MIRNO": Patrijarh Vartolomej poslao poruku ruskim monasima na Svetoj gori

Novosti onlajn

26. 05. 2022. u 22:16

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je da ne planira progon ruskih monaha na Svetoj gori tokom svoje posete, ali oni moraju da sede mirno kako ih ne bi proterali.

СЕДИТЕ МИРНО: Патријарх Вартоломеј послао поруку руским монасима на Светој гори

Foto: B.Subašić

- Ovo nije prvi put da posećujem Svetu goru kao hodočasnik. Na Svetoj gori sam bio osam puta. Trideset godina nakon što me je Bog smatrao dostojnim ja sam na prestolu Carigrada, sada želim da je posetim još jednom kako bih se zahvalio na ovom velikom blagoslovu - rekao je Vartolomej.

Patrijarh Vartolomej je dao intervju grčkoj televiziji ERT tokom svoje posete Svetoj gori 27-29. maja, koja je pod jurisdikcijom Vaseljenskog patrijarha.

- Govorili su i pisali neke čudne stvari u vezi sa mojom posetom, da planiram da proteram ruske monahe. To su mitovi. Nemam nameru da bilo koga proterujem. Pretpostavljam da me oni neće isprovocirati da uradim nešto slično. Neka sede mirno kako nikoga ne bi progonili. To su očigledne stvari - dodao je on.

Ranije je portal „antinjuz.gr“ pisao da se grčka Vlada sprema po predlogu Carigradskog patrijarha Vartolomeja za masovni progon ruskih monaha sa Svete gore. Monaška zajednica Svete gore nema nikakve veze sa ovim planom i protivi se proterivanju bilo kojih monaha, saopštili su Sputnjiku iz te zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SCENA KOJA SE PREPRIČAVA: Mališan odgovorio TAČNO na Putinovo pitanje, a on ga je ISPRAVIO - nema granica! (VIDEO)