RAT U UKRAJINI: Luka Mariupolj deminirana; Ukrajina počela da pravi novu liniju odbrane? (FOTO, VIDEO)

Novosti online

26. 05. 2022. u 11:23 >> 19:17

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 92. dan. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru.

РАТ У УКРАЈИНИ: Лука Мариупољ деминирана; Украјина почела да прави нову линију одбране? (ФОТО, ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Luka Marijupolja je deminirana 

Luka Marijupolja je deminirana i mogu je koristiti civilni brodovi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Od 25. maja u 8.00 otvoren je morski humanitarni koridor u Azovskom moru.

- Rusija je stvorila uslove da luku bezbedno napusti šest stranih brodova: "Carevna" (Bugarska), "Azburg" (Dominikana), "Smarta" (Liberija), "Blu Star" (Panama), "Azov Konkord" (Turska), "Ledi Avgusta" (Jamajka).

Ruska vojska je pozvala diplomatska predstavništva Bugarske, Dominikanske Republike, Liberije, Paname, Turske, Jamajke i Međunarodnu pomorsku organizaciju da utiču na vlasnike brodova u luci Marijupolj da ih vrate u svoje luke.

 

Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine mogu trajati pet do deset godina

Bivši komandant Vazdušno-desantnih snaga Rusije Vladimir Šamanov izjavio je da demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine mogu trajati pet do deset godina.

Po njegovom mišljenju, predstoji kompleksan rad na „formiranju vlasti koja se nije isprljala saradnjom sa neonacistima“.

Ako ta dva uslova ne budu ispunjena, Ukrajina neće biti potrebna Rusiji, izjavio je Šamanov na pitanje novinara da li vidi Ukrajinu u sastavu Rusije.

Oružane snage Ukrajine granatirale selo Vorobža u ruskoj Kurskoj oblasti

Fotografije sa posledicama napada su objavili lokalni stanovnici i guverner Roman Starovojt.


 

Ukrajina počela da pravi novu liniju odbrane?

Po nekim informacijama sa društvenih mreža, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine počeo je da pravi novu liniju odbrane kako bi izbegao stvaranje malih kotlova na istočnom frontu.

Šef generalštaba Valerij Zalužni predložio je da se gradovi u Donbasu koriste za formiranje mreže utvrđenja u kojima bi se rasporedila artiljerija i držala čvrsta odbrana.

Linija odbrane Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka-Konstantinovka-Toreck smanjiće front, a ovi gradovi će pokrivati jedan drugog.

Navodno, Zalužni već traži od Vladimira Zelenskog odobrenje da povuče vojsku iz Severodonjecka u pravcu Slavenska.

 

Pretnja iz Kijeva Mađarskoj u vezi naftovoda Družba

Savetnik ukrajinskog ministra energetike Jelena Zerkalj izjavila je da Kijev ima polugu za pritisak na Budimpeštu, a to je cev naftovoda "Družba“ koja ide preko ukrajinske teritorije i sa kojim bi, kako je rekla, „moglo nešto da se desi“.

Zerkalj smatra da je Mađarska, koja se protivi uvođenju sankcija EU na rusku naftu, iskoristila situaciju u Ukrajini i da je praktično pribegla ucenjivanju EU.

- U rukama Ukrajine je odlična poluga - naftovod ''Družba'', rekla je ona na Kijevskom formu o bezbednosti i podsetila da odvojena cev naftovoda ide u Mađarsku i da bi s njom "nešto moglo da se desi", prenosi Sputnjik.

Lukašenko najavio modernizaciju vojske 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko najavio je danas modernizaciju oružanih snaga te zemlje zbog događaja u Ukrajini. On je na sastanku u Ministarstvu odbrane o obezbeđenju vojne bezbednosti rekao da su principi modernizacije vojske zemlje promenjeni nakon događaja u Ukrajini.

Lukašenko je ocenio da će se Minsk se suočiti sa "pritiskom bez presedana". Istakao je da vežbe NATO u blizini granica Belorusije mogu da dovedu do mogućih vojnih operacija u budućnosti.

Šolc: Rusija neće dobiti rat ni diktirati uslove mira

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da Rusija neće dobiti rat u Ukrajini i istakao da Moskva ne sme da diktira uslove bilo kakvog mira.

- Putin će ozbiljno pregovarati o miru samo ako shvati da ne može da probije odbranu Ukrajine, naveo je Šolc u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi Rojters.

Istakao je da "neće biti diktiranog mira. Ukrajina to neće prihvatiti, a nećemo ni mi, upozorio je Šolc.

Rusi koristili "Iskander" za udar

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je danas snimak lansiranja krstareće rakete R-500 "iskander-k" na vojni objekat u Ukrajini, javlja agencija RIA Novosti. Na snimku se vidi kako operativno-taktički raketni sistem "iskander-k" stoji u šumovitom području.

Potom raketa R-500 izleće iz lansera i polako se, okrećući se u vazduhu, kreće ka cilju.

Konašenkov:Oboren ukrajinski vojno-transportni avion

Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu oborili su u blizini Odese ukrajinski vojno-transportni avion koji je dostavljao municiju i naoružanje, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Konašenkov je dodao da su ruske protivvazdušne snage oborile i ukrajinski helikopter Mi-24 u Harkovskoj oblasti, prenosi TAS S.

Konašenkov je rekao da je uništeno 13 ukrajinskih bespilotnih letilica, uključujući dva reaktiva Tu-143 "Rejs" sovjetske proizvodnje, dodaje Sputnjik.

Pušilin: U Azovstalju možda još ima sakrivenih ukrajinskih vojnika

Ukrajinski vojnici, koji su se sakrili ili zaostali tokom predaje glavnog dela vojske, identifikovani su i privedeni u čeličani "Azovstalj" u Mariupolju, izjavio je lider Donjecke Narodne Republik Denis Pušilin za "Sputnjik".

On je negativno odgovorio na pitanje da li može sigurno reći da na teritoriji "Azovstalja" nema više ukrajinske vojske niti nacionalističkih militanata i dodao da je nemoguće biti 100 odsto siguran u to, jer su pojedini mogli da se zakriju ili zaostanu.

Pušilin je dodao da je nemoguće saopštiti da je teritorija, koja je prilično velika, potpuno oslobođena sve dok se ne proveri detaljno. 

Zaharova: Proteraćemo novinare ako Jutjub blokira brifinge

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je danas da će novinari iz zapadnih zemalja biti proterani iz Rusije ukoliko Jutjub blokira pristup njenim brifinzima.

Zaharova svake nedelje drži brifinge o aktuelnim temama u vezi sa spoljnom politikom Rusije, koji prenosi Jutjub i druge platforme, podseća Rojters.

Pregovori oko koridora

Ankara vodi pregovore sa Moskvom i Kijevom za otvaranje koridora preko Turske za izvoz žita iz Ukrajine, rekao je danas neimenovani turski zvaničnik.

- Turska je u pregovorima sa Rusijom i Ukrajinom o izvozu žita. U slučaju otvaranja koridora postoji potražnja za ovim žitom na ciljanim tržištima. Pregovori i dalje traju, izjavio je zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

Gruško: SAD prave od NATO svetskog policajca

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je danas da Vašington pokušava da iskoristi navodnu rusku pretnju Africi kako bi od NATO napravio svetskog policajca. On je dodao da su globalne ambicije Alijanse dovele do katastrofalnih posledica u Africi i na Bliskom istoku, preneo je "Sputnjik".

Ranije su ministri odbrane Španije i Velike Britanije rekli da je, uporedo sa situacijom u Ukrajini, širenje uticaja i aktivnosti Rusije u Africi "zabrinjavajuća pretnja" po bezbednost zemalja NATO, i da vojna alijansa mora rešiti to pitanje.

Rusija napravila bazu podataka poginulih i zarobljenih ukrajinskih vojnika

Rusija je napravila otvorenu bazu podataka zarobljenih, ubijenih i nestalih ukrajinskih vojnika. Veb-sajt VarTears.org je dizajniran da pomogne ljudima koji nemaju pristup informacijama o rođacima koji su bili među vojnicima u Ukrajini.

- Ovaj sajt je posvećen prikupljanju informacija o poginulim, nestalim i zarobljenim vojnicima Oružanih snaga Ukrajine i Teritorijalne odbrane, navodi se na zvaničnoj stranici sajta. Autori su takođe uverili da se portal ne bavi propagandom, ne objavljuje lažne informacije i ne prikuplja lične podatke korisnika, garantujući potpunu anonimnost.

Ukrajinski ambasador u Berlinu ismejao Nemačku

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Melnik objavio je na Tviteru sliku puža sa zalepljenim metkom, ismevajući nemačku vladu zbog odlaganja vojnih isporuka.

"Nemačko oružje za Ukrajinu je već na putu", napisao je diplomata.

Novak: Ruska proizvodnja nafte biće nešto manja ove godine

Proizvodnja nafte u Rusiji mogla bi da padne sa prošlogodišnjih 524 miliona tona na 480-500 miliona tona u 2022. godini, izjavio je danas novinarima potpredsednik Vlade Aleksandar Novak.

- Mislim da će pad biti daleko manji nego što se ranije predviđalo. Pad proizvodnje je samo jednog meseca bio nešto veći od milion barela dnevno. Shodno tome, mislim da će uslediti oporavak, i da će proizvodnja verovatno iznositi 480-500 miliona tona ove godine u odnosu na 524 miliona tona prošle godine, rekao je Novak, prenosi Tass.

Rusija priprema zaplenu stranih firmi koje nameravaju da odu

Rusija priprema novi zakon koji će joj omogućiti da preuzme kontrolu nad lokalnim preduzećima zapadnih kompanija koje odluče da napuste zemlju zbog napada Moskve na Ukrajinu, čime podiže ulog za multinacionalne kompanije koje pokušavaju da odu.


Zakon, koji bi mogao da stupi na snagu za nekoliko nedelja, daće Rusiji široka ovlašćenja da interveniše tamo gde postoji pretnja po lokalna radna mesta ili industriju, što će zapadnim kompanijama otežati odlazak s ruskog tržišta osim ako nisu spremne da podnesu veliki finansijski udar, izveštava Rojters.

Ruski vojnik koji je ukrajinski zarobljenik: Pretili su da će nas izgladnjivati

Ruski vojnik koji je 45 dana držan kao ratni zarobljenik u Ukrajini pre nego što mu je dozvoljeno da se vrati kući, ispričao je da je prošao vrlo malo vojne obuke i da je bio šokiran kada mu je rečeno da njegova jedinica ide u Ukrajinu. Kada je uhvaćen, rekao je da nije fizički povređen, ali da je pretrpeo psihičke muke.

- Stalno su nam govorili da je Rusija gotova, da pripadamo dnu društva. Pretili bi da će nas izgladnjivati, rekao je. 

Blinken: Pomoći ćemo Kijevu da procesuira ratne zločine

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je formiranje nove britanske, američke i EU grupe, koja će pomoći ukrajinskom državnom tužiocu da dokumentuje, kako je rekao, ratne zločine i ostale brutalnosti zabeležene u Ukrajini.

- Novi mehanizam, nazvan Savetodavna grupa za zlodela (ACA), pružiće strateške savete i operativnu pomoć Jedinici za ratne zločine pri ukrajinskom tužilaštvu, zakonski konstituisanom organu zaduženom za procesuiranje ratnih zločina i drugih zlodela u Ukrajini, kazao je Blinken, preneo je CNN.

Zvaničnik LNR: Oko 8.000 zatvorenika u LNR i DNR

Trenutno se oko 8.000 ukrajinskih ratnih zarobljenika nalazi u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), i taj broj raste, izjavio je danas diplomatski predstavnik LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

- Ima mnogo ratnih zarobljenika. Naravno da ih je više na teritoriji Donjecke Narodne Republike, ali i mi imamo dosta, i sada ih je ukupno oko 8.000, naveo je Mirošnik.

Pušilin: Vojna operacija u Donbasu će biti ubrzana

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je danas da će vojna operacija u regionu Donbas biti ubrzana, javila je agencija RIA Novosti.


Pušilin je rekao da je Kijev blokirao snabdevanje vodom u gradovima severnih delova regiona Donbas i pozvao da se izvede vojna akcija, preneo je Rojters.

Kijev: Napad na više od 40 gradova u Donbasu

Najmanje pet civila je poginulo, a 12 je ranjeno u napadu ruskih snaga na više od 40 gradova u Donbasu, tvrdi ukrajinska vojska.

- Okupatori su granatirali više od 40 gradova u Donjeckoj i Luganskoj oblasti i uništili ili oštetili 47 civilnih objekata, uključujući 38 kuća i jednu školu. Pet civila je poginulo u granatiranju, a 12 je ranjeno, navele su ukrajinske oružane snage na Fejsbuku.

U saopštenju se navodi da je odbijeno 10 napada, a da su uništena četiri tenka i četiri drona. Tvrdi se i da su ubijena 62 neprijateljska vojnika.

Roskongres: 90 država na ekonomskom forumu u junu u Rusiji

Predstavnici više od 90 država potvrdili su učešće na 25. Sankt Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF) koji će biti održan sredinom juna, saopšteno je iz Fondacije Roskongres, organizatora manifestacije.

Zelenski oštro kritikovao Henrija Kisindžera

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oštro je kritikovao bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, koji je predložio da bi mirovni pregovori trebalo da budu usmereni ka stvaranju granica duž "linije razdvajanja" u Donbasu, koje su postojale uoči ruskog napada na Ukrajinu.

"U Davosu, gospodin Kisindžer izlazi iz duboke prošlosti i kaže da bi deo Ukrajine trebalo dati Rusiji", kazao je Zelenski.

Zelenski je uporedio Kisindžerove poglede sa pogledima nacističke Nemačke 1938. godine.

Pušilin: Vojska DNR ušla u Hersonsku, Zaporošku i Harkovsku oblast

Vojska Donjecke Narodne Republike je već ušla u Hersonsku, Zaporošku i Harkovsku oblast Ukrajine, nemoguće je zaštititi Donbas na granicama republika, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti Denis Pušilin, šef DNR.

Šef DPR je naglasio da se ne radi o oslobađanju Harkova, već o zaštiti republika „u potpunosti“. 

- To jest, u stvari, ova oslobodilačka operacija je otprilike ista stvar: bilo je nemoguće zaštititi republike samo dolaskom do granica Donjecke i Luganske Narodne Republike – jednostavno bismo gurnuli neprijatelja nazad. Ali ta granatiranja, ta agresija iz Ukrajine bi se nastavilo neograničeno vreme, objasnio je on.

Deputat Dume: Rusija nikada neće napustiti oslobođene teritorije

Davanje ruskog državljanstva stanovništvu Hersonske i Zaporoške oblasti još jednom dokazuje da Rusija neće napustiti i neće ostaviti oslobođene teritorije bez zaštite, izjavio je poslanik Državne dume iz Krimske oblasti Mihail Šeremet.

Politiko: Pokušaji SAD da od Rusije naprave pariju osuđeni na propast

Pokušaji SAD da svedu Rusiju na nivo parije osuđeni su na neuspeh, piše američko izdanje portala Politiko.

Činjenica je, navodi izdanje, da za ostatak sveta, osim za SAD i Evropu, ruska specijalna operacija u Ukrajini nije ništa drugo do regionalni sukob. Zemlje poput Indije , Brazila , Meksika , Južne Afrike , Turske i Indonezije radije brane svoje ekonomske i strateške interese. Južna Afrika, pak, smatra da je Vašington svojom opsesivnom željom da proširi NATO sam pogoršao krizu, što je potom rezultiralo konfrontacijom.

Ukrajinske trupe pucale na Jasinovatu iz „Grada“

Predstavništvo DNR: Ukrajinske trupe ispalile pet raketa sa „Grada“ na Jasinovatu

Ukrajinski vojnici su u 07.50 pucali na Jasinovatu i ispalili pet raketa iz BM-21 „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u ZSO.

Jasinovataja se nalazi oko 25 kilometara severno od Donjecka i sadrži najveću železničku stanicu u bivšem SSSR-u.

Rogov: Ukrajina je zauvek izgubila pristup Azovskom moru

Ukrajina je zauvek izgubila pristup Azovskom moru, pošto se Zaporoška i Hersonska oblast nikada neće vratiti pod kontrolu kijevskog režima, rekao je Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti

- Azovsko more je zauvek izgubljeno za Ukrajinu. Luke u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti nikada više neće biti ukrajinske. Siguran sam da će posle ponovnog ujedinjenja naših regiona sa Rusijom Azovsko more ponovo, kao je ranije postalo isključivo unutrašnje more Ruske Federacije, rekao je Rogov.

Rusija otvara dva koridora za izlazak stranih brodova iz luka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru. Koridori će biti otvoreni svakog dana od 8 do 19 sati po moskovskom vremenu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Rusija pozdravlja predlog Kine o proširenju BRIKS-a

Ruska Federacija pozdravlja predlog Kine za proširenje grupacije rastućih svetskih ekonomija poznatije kao BRIKS, ali smatra da je preuranjeno imenovati potencijalne kandidate za pridruživanje asocijaciji, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je naglasila da smatra preuranjenim da se imenuju potencijalni kandidati i da je tema o proširenju obimna i višestruka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OŠTRIM PREDMETOM NASRNUO NA TRI ŽENE: Policija savladala napadača, više osoba završilo u bolnici