RAT U UKRAJINI: Kadirov - Ruske snage ušle u Lisičansk; u Mariupolju otkrivene masovne grobnice (FOTO, VIDEO)

Novosti online

25. 05. 2022. u 07:10 >> 21:11

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 91. dan. Vlasti Zaporoške oblasti isključile su povratak regiona pod kontrolu Kijeva. Ruski i kineski avioni izveli su zajedničku vazdušnu patrolu u blizini Japana tokom posete predsednika SAD.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кадиров - Руске снаге ушле у Лисичанск; у Мариупољу откривене масовне гробнице (ФОТО, ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Instagram printskrin/Ministarstvo odbrane Ukrajine

Rusija otvara dva koridora za isplovljavanje stranih brodova iz luka u Crnom i Azovskom moru

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će svakodnevno biti otvorena dva koridora za isplovljavanje stranih brodova u Crno i Azovsko more.

- U Crnom moru će biti otvoren koridor, dužine 80 milja i širine tri milje, iz luka Herson, Nikolajev, Černnomorsk, Očakov, Odesa i Južni u pravcu jugozapada od teritorijalnog mora Ukrajine.

- U Azovskom moru će biti otvoren koridor, dužine 115 milja i širine dve milje, u pravcu Crnog mora.

Masovne grobnice u Mariupolju

Masovne grobnice otkrivene su na starom groblju u Marijupolju, saopštio je gradonačelnik grada Konstantin Ivaščenko

Tu teritoriju su kontrolisali ekstremisti "Azova". Biće izvršena ekspertiza koja će pokazati kako su ljudi stradali.

Zaharova: Činjenice pokazuju – Poljska kuje planove za ekspanziju na Ukrajinu

„Ne sme da se isključi mogućnost da Varšava pravi planove za 'puzeću ekspanziju' na teritoriju susedne države. Bar o tome govore činjenice. Povezivanje sa specijalnom vojnom operacijom Rusije u ovom slučaju nije ništa drugo do izgovor“, istakla je portparolka Marija Zaharova na brifingu.

Kadirov se obratio Poljskoj

"Ako dobijemo naređenje, pokazaćemo vam!", obratio se čečenski lider Ramzan Kadirov vlastima Poljske, izjavivši da Rusija može uništiti tu zemlju "za nekoliko sekundi".

"Bolje nosite kući svoje oružje i plaćenike", naglasio je on.

Putin naložio da se poveća plata ruskim vojnicima

Svi učesnici specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa su heroji i prema njima se treba odnositi kao prema herojima, saopštio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

- On je naložio Vladi da poveća platu ruskim vojnicima, a ruskim regionima da pruže podršku porodicama vojnika.

Kadirov: Ruske snage ušle u Lisičansk

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da su ruske snage ušle u Lisičansk, da su na ulazi u Severodonjeck, da je panika u ukrajinskim snagama i da trpe gubitke

Nebenzja: Ukrajinski vojnici imali naredbu da pucaju po civilima

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenziji izjavio je da su ukrajinski vojnici koji su se predali ispričali da su imali naređenje da pucaju na civile i da ne uzimaju zarobljenike.

Foto: AP Photo/John Minchillo

Po njegovim rečima, samo je pitanje vremena kada će ukrajinski vojnici odgovarati za to. On je istakao da se američke haubice u Ukrajini koriste za granatiranje gradova u Donbasu.

Putin: Inflacija u Rusiji premašila 11 odsto, u nekim zemljama je veća

Ovo je teška godina, inflacija je u Rusiji premašila 11 odsto, ali je u nekim zemljama i nekoliko puta veća što je veoma zapanjujuće, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici Državnog saveta, posvećenoj socijalnoj podršci građanima.


- Od početka godine inflacija je dostigla 11 odsto, godina je teška. Ali kada kažem ‘teška’, to ne znači da su sve poteškoće povezane sa specijalnom vojnom operacijom, jer zemlje, koje ne sprovode nikakve operacije, kao što su prekookeanske zemlje, Severna Amerika, pa i zemlje EU, beleže sličnu stopu inflacije. Ako pogledamo strukturu njihove ekonomije, inflacija je veća nego kod nas. A u nekim susednim zemljama i nekoliko puta veća, što je zapanjujuće - rekao je predsednik Rusije, preneo je Sputnjik. 

U Harkovu prodaju konzerve hrane iz poljske humanitarne pomoći za Ukrajinu

Prekršeni principi humanosti: Crveni krst i SZO prekinuli isporuku lekova za Donbas

Odluka Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Svetske zdravstene organizacije da prekinu isporuku lekova za dijabetes i sidu potrebnih civilnom stanovništvu Donbasa je čisto politička odluka Zapada. 

Time su, kažu ruski eksperti, te organizacije prekršile svoje principe humanosti.

Kuleba: Situacija u Donbasu je "vrlo loša" za ukrajinsku vlast

Situacija u Donbasu je "vrlo loša" za ukrajinsku vlast, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba na Svetskom ekonomskom forumu


- Ne želim da neko misli da je sve više-manje u redu sa ratom. Situacija u Donbasu je vrlo loša - rekao je on.

Kuleba je istakao da, ako zapad ne isporuči Kijevu višecevne raketne bacače, situacije će biti još gora.

Predsednik Rusije posetio ranjenike i obećao pomoć 

Predsednik Rusije Vladimir Putin u sredu posle podne posetio je Centralnu vojnu kliničku bolnicu P.V. Mandrika u Moskvi u kojoj se leče ranjeni vojnici, učesnici specijalne operacije u Ukrajini.

Granatirana Žuravljovka

Jedna osoba je povređena prilikom granatiranja sela Žuravljovka u Belgorodskoj oblasti iz pravca Ukrajine, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov, prenosi Sputnjik.

Počelo otvaranje centara za izdavanje ruskih pasoša u Hersonu

Hersonska oblast je počela da otvara centre za izdavanje ruskih pasoša, saopštio je Sputnjiku zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

Ranije je predsednik Rusija Vlaidimir Putin potpisao ukaz o pojednostavljenom dobijanju ruskog državljanstva.

Narodna milicija LNR operativno opkolila Severodonjeck

Narodna milicija LNR operativna je opkolila Severodonjeck, izjavio je potpukovnik vojnog resora LNR Andrej Maročko Prvom kanalu.

- Zaista smo sa tri strane čvrsto blokirali ovaj grad. Iz Severodonjecka se može izaći samo preko jednog mosta koji je takođe pod našom vatrenom kontrolom. Zato se već sada može govoriti da je Severodonjeck operativno opkoljen - objasnio je on.

Pogođen i turski vojni kompleks

Današnji raketni napad na zaporošku vojnu fabriku "Motor Sič" pogodio je, ne samo ukrajinsku vojni kompleks, već i turski, javlja ruski ratni reporter Evgenije Podubni.

Kako je naveo, prošle godine je Turska naručila od ukrajinske fabrike 30 motora Ai-450T za 15 dronova Akinči u vrednosti od oko sedam miliona dolara. Motori su trebali da se isporuče do kraja ove godine, prenosi Sputnjik.

Pored toga, novi sistem borbenih dronova Bajraktar, čije testiranje je planirano za 2023. godinu, trebao bi da dobije od "Motor siča" motor AI-25TLT, zaključio je Podubni.

 

Olakšice za dobijanje državljanstva Rusije stanovnicima Hersonske i Zaporoške oblasti

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se pojednostavljuje procedura za dobijanje ruskog državljanstva za stanovnike Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Zaharaova: SAD traže od drugih da se priključe sankcijama Rusiji

Sjedinjene Američke Države se trude da privuku još više država na stranu antiruskih sankcija, iako već priznaju da ograničenja idu na štetu njima samima, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je još dodala i da Moskva nije dobila italijanski plan za rešavanje sukoba u Ukrajini.

- Bela kuća nastavlja da uvlači u antirusku ‘sankcionu rupu’ koju je iskopala sve veći broj država... Sve to se dešava dok administracija otvoreno priznaje očiglednu činjenicu: antiruske sankcije nanose veliku štetu samom Zapdau, što se odražava u vrtoglavo visokim cenama na benzinskim stanicama, povećanju cena sirovina, hrane, struje, kao i druge robe. Sve se to predstavlja kao intriga Moskve, ali je to, zapravo, odraz njihovih sopstvenih postupaka i politike - objasnila je ona na brifingu.

Patrijarh Vatrolomej: Ruska crkva i Kiril su izneverili

Vaseljenski patrijarh Vatrolomej izjavio je danas da je Ruska pravoslavna crkva izneverila očeve pravoslavne crkve tako što je podržala napad na Ukrajinu.

U intervjuu za grčku državnu televiziju ERT u utorak uveče, Vatrolomej je rekao da očekuje od Kirila da se suprotstavi odluci ruskog predsednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i da podnese ostavku, ako treba.

Soroš: Invazija na Ukrajinu je možda pocetak Trećeg svetskog rata

Američki milijarder Džordž Soroš (91) rekao je da ruski napad na Ukrajinu preti da postane početak trećeg svetskog rata koji bi mogao da označi kraj civilizacije.

Kako prenosi "Gardijan", u oštrom napadu na predsednike Rusije i Kine, Vladimira Putina i Sija Đinpinga, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Soroš je upozorio da, kako je rekao, "autokratski režimi su u usponu, a da globalna ekonomija ide ka padu".

Soroš je zeštoko kritikovao i bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel da se dodvoravala Moskvi i Pekingu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zaobilaženje EU sankcija postaje krivično delo

Evropska komisija predložila je danas da se kršenje EU sankcija doda na listu kriminalnih dela kao i da se pojačaju mere o konfiskaciji imovine kriminalaca, uključujući i one koji profitiraju kršenjem restriktivnim mera donetih u EU.


Kao nova potencijalna krivična dela navode se radnje ili aktivnosti kojima se nastoji da se direktno ili indirektno zaobiđu restriktivne mere, uključujući prikrivanje imovine, neuspeh zamrzavanja sredstava koja pripadaju, drže ili kontrolišu određena lica ili subjekti kao i bavljenje trgovinom robom obuhvaćenom trgovinskim zabranama.

Rusija ukida gornju starosnu granice za služenje vojnog roka

Ruska Državna duma usvojila je danas predlog zakona o ukidanju gorne starosne granice za sklapanje prvog ugovora o služenju vojnog roka.

U obrazloženju se navodi da se sada zakonom predviđa da prvi ugovor o služenju vojnog roka mogu da zaključe građani od 18 do 40 godina i strani državljani od 18 do 30 godina, prenose RIA Novosti.

Navodi se i da su za upotrebu visokopreciznog naoružanja, rukovanje naoružanjem i vojnom opremom potrebni visokostručni specijalisti, a da iskustvo pokazuje da oni to postaju do 40-45 godina.

Moldavija: Status kandidata za EU se ne sme dati samo Ukrajini

Moldavija ima "istorijsku" priliku da se priključi Evropskoj uniji i bilo koji projekti koji približavaju zemlju EU ne smeju zameniti put ka punopravnom članstvu, izjavila je danas premijerka te zemlje Natalija Gavrilita, dodavši da se status kandidata ne sme dodeliti samo Ukrajini.

Litvanija šalje Ukrajini 20 oklopnih vozila tipa M113

Litvanija će poslati 20 oklopnih vozila američke proizvodnje M113 Ukrajini, kao i vojne kamione i vozila za deminiranje, saopštilo je danas ministarstvo odbrane iz Vilnjusa.

- Koordinisana pomoć od nas i saveznika je odlučujući faktor za ukrajinsku pobedu, rekao je ministar odbrane Arvidas Anusauskas, preneo je Rojters.

Uništene radionice ukrajinskog kombinata „Motor Sič“ u Zaporožju

Ruske jedinice uništile su radionice preduzeća "Motor Sič" u Zaporožju, rekao je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu.

- Visoko precizne rakete u gradu Zaporožju uništile su proizvodne radionice fabrike „Motor Sič“, koja je proizvodila avionske motore za borbenu avijaciju ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, uključujući i bespilotne letelice, rekao je general-major. navedeno.

Luka Mariupolj počela je normalno da funkcioniše

Portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov je u sredu rekao da je morska luka u Mariupolju počela da radi kao i obično.

- U gradu Mariupolju Donjecke Narodne Republike , oslobođenom od ukrajinskih militanata , završeno je razminiranje i demilitarizacija morske luke, koja je počela da funkcioniše svakodnevno, rekao je Konašenkov.

Ukrajinski guverner: Ubijeno najmanje šest civila

Regionalni guverner u istočnoj Ukrajini rekao je danas da je najmanje šest civila ubijeno u najnovijem ruskom granatiranju, javlja AP. Guverner regiona Lugansk Serhij Hajdaj izjavio je danas da je još osam ljudi ranjeno u granatiranju grada Severodonjeck, u prethodna 24 sata.

Kako navodi AP, Severodonjeck je u epicentru borbi u istočnoj ukrajinskoj industrijskoj zoni Donbas, gde ruske snage vrše ofanzivu, uprkos tvrdom otporu Ukrajinaca. Hajdaj je optužio Ruse da namerno ciljaju skloništa gde se kriju civili.

Austrija za milijardu evra kupila gas za strateške rezerve

Vlada Austrije kupila je prvih 7,7 teravatsati gasa za strateške rezerve za šta je platila 958 miliona evra,koji će od 1.juna biti uskladišten, a u Austrijia u nadležnom Ministarstvu za zaštitu životne sredine navode da je gas koji je kupljen, na osnovu tendera, nepoznatog porekla jer na tržištu nema dokaz o poreklu. Iz Ministarstva poručuju da se može pretpostaviti da je u kupljenoj količini i ruski gas.

"Najk" napušta Rusiju

Američki proizvođač odeće i obuće "Najk" nije obnovio ugovor o franšizi sa ruskom "Inventiv ritejl grup" (IRG), prenose "Vedomosti", pozivajući se na pismo predsednika IRG Tihona Smikova zaposlenima u kompaniji.

- Zbog operativnih poteškoća, ''Najk'' je doneo odluku da ne obnavlja postojeće, niti da ulazi u nove poslovne odnose, dodaju novine. 

Vang:Potreban zeleni koridor za izvoz žitarica

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je da je u sadašnjim uslovima neophodno što pre napraviti „zeleni koridor” kako bi bio obezbeđen izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine.

- U trenutnoj situaciji međunarodna zajednica treba da dopreinese prekidu vatre što je pre moguće kako bi bio obezbeđen zeleni koridor za izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine, rekao je Vang tokom razgovora u video formatu sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, prenosi Interfaks.

Zelenski: Situacija u Donbasu izuzetno teška

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je situacija u Donbasu „izuzetno teška” i ocenio da je redovno snabdevanje Ukrajine oružjem najbolja strategija za održavanje globalne stabilnosti.

Zelenski je u video obraćanju rekao da je glavnina ruskih snaga skoncentrisana za napad u Donbasu, prenosi BBC.

- Liman, Popasna, Severodonjeck, Slavjansk - okupatori žele da unište sve tamo, rekao je Zelenski.

Ukrajina gađala hemijsko postrojenje, 4 civila poginula

Četiri civila su ubijena a troje ih je ranjeno kada su ukrajinske snage granatirale hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku, tvrdi ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rodion Mirošnik pozivajući se na izjave lokalnog stanovništva.

On kaže, pozivajući se na svedočenja lokalnog stanovništva, da su četiri civila ubijena i da ih je troje u teškom stanju, prenosi ruska agencija Tass. Azot je najveće hemijsko postrojenje u Ukrajini koje zapošljava oko 7.000 ljudi.

EU privremeno ukida carine na ukrajinske proizvode

Savet Evropske unije, koji zastupa 27 zemalja članica, odobrio je ukidanje carina na uvoz robe iz Ukrajine na godinu dana kako bi se pomoglo privredi te zemlje zbog ruske invazije. Tu meru, koju je Evropska komisija predložila 27. aprila, odobrio je Evropski parlament 19. maja.

Odluka je sada potvrđena i stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu EU, dodaje Savet u saopštenju.

Ukrajinske trupe granatirale Jasinovatu

Ukrajinske trupe u sredu ujutro granatirale su selo Jasinovataja u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši pet raketa iz višecevnog raketnog sistema Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Vlasti Zaporoške oblasti isključile su povratak regiona pod kontrolu Kijeva

Isključeno je vraćanje Zaporoške oblasti pod kontrolu Ukrajine, kao i pregovori sa kijevskim režimom, izjavio je za RIA Novosti član glavnog saveta vojno-civilne administracije regiona Vladimir Rogov.

- Zaporoška oblast je istorijski ruska teritorija. Povratak regiona pod kontrolu kijevskog režima, ma šta tamo pričali, ne dolazi u obzir, kao i vođenje pregovora sa njima, rekao je on.

Ruska PVO je oborila oko 90 dronova Barjaktar

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su u vazduhu oko 90 jurišnih dronova „Bajraktar“, rekao je za RIA Novosti obavešteni izvor.

Izvor je dodao da su „dronovi Bajraktar ​​laka meta za takve ruske protivvazdušne raketne sisteme kao što su Tor-M2, Pancir-S i Buk-M3” zbog svoje relativno velike veličine, male brzine i izuzetno niske manevarske sposobnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!