ПОДМУКЛА ПРЕТЊА МАЂАРСКОЈ ИЗ КИЈЕВА: Имамо полугу за притисак, могло би нешто да се догоди са нафтоводом "Дружба“

Танјуг

26. 05. 2022. у 13:27

САВЕТНИЦА украјинског министра енергетике Јелена Зеркаљ изјавила је да Кијев има полугу за притисак на Будимпешту, а то је цев нафтовода "Дружба“ која иде преко украјинске територије и са којим би, како је рекла, „могло нешто да се деси“.

ПОДМУКЛА ПРЕТЊА МАЂАРСКОЈ ИЗ КИЈЕВА: Имамо полугу за притисак, могло би нешто да се догоди са нафтоводом Дружба“

Фото: Shutterstock/Илустрација

Зеркаљ сматра да је Мађарска, која се противи увођењу санкција ЕУ на руску нафту, искористила ситуацију у Украјини и да је практично прибегла уцењивању ЕУ.

- У рукама Украјине је одлична полуга - нафтовод ''Дружба'', рекла је она на Кијевском форуму о безбедности и подсетила да одвојена цев нафтовода иде у Мађарску и да би с њом "нешто могло да се деси", преноси Спутњик.

- Тако нешто би било умесно, али у рукама председника и владе је да решавају политичка питања, да ли заиста желимо да разговарамо са премијером Виктором Орбаном језиком који разуме и који намеће Унији или још нисмо спремни на то, додала је Зеркаљ.

Нафтовод "Дружба" почиње у Самарској области, пролази кроз Брајнс и потом се рачва на северне и јужне цеви, пролазећи преко територија Белорусије, Украјине, Пољске, Немачке, Чешке, Словачке, Мађарске, Летоније и Литваније.

Нафтовод обезбеђује извоз нафте из Русије у Европу. Украјинска цев је у власништву компаније „Укртранснафта“, а Русија плаћа транзит.

ЕУ је увела пет пакета санкција против Русије, а у припреми је и шести пакет у чијем је доношењу главна тачка спорења ембарго на увоз руске нафте.

Мађарска блокира усвајање шестог пакета санкција уз образложење да ће то негативно утицати на њену економију.

БОНУС ВИДЕО: УКРАЈИНСКА ВОЈСКА ДИГЛА МОСТ У ВАЗДУХ: Руси обнављају порушено 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара