ЗЕЛЕНСКИ ТЕШКО ИЗВРЕЂАО КИСИНЏЕРА: Изашао из дубоке прошлости, о Украјини прича као да је у Минхену 1938.

Танјуг

26. 05. 2022. у 07:50

УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски оштро је критиковао бившег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера, који је предложио да би мировни преговори требало да буду усмерени ка стварању граница дуж "линије раздвајања" у Донбасу, које су постојале уочи руског напада на Украјину.

ЗЕЛЕНСКИ ТЕШКО ИЗВРЕЂАО КИСИНЏЕРА: Изашао из дубоке прошлости, о Украјини прича као да је у Минхену 1938.

Владимир Зеленски, Фото АП

Кисинџер је говорио путем видео-линка на Светском форуму у Давосу, пренео је CNN.

Зеленски је у среду одговорио да "без обзира на то шта ради руска држава, увек ће неко доћи и рећи: ''хајде да узмемо у обзир и њихове интересе''".

- Ове године у Давосу, поново сам чуо то, упркос хиљадама руских пројектила које погађају Украјину. Упркос десетинама хиљада Украјинаца који су убијени. Упркос (масовном убиству) у Бучи и Мариупољу. Упркос уништеним градовима. И упркос ''камповима за чишћење'' које је направила руска држава, где убијају, муче, силују и понижавају као на покретној траци - рекао је Зеленски.

Он је додао да је Русија то урадила "целој Европи".

- Међутим, на пример, у Давосу господин Кисинџер излази из дубоке прошлости и каже да би део Украјине требало дати Русији - казао је Зеленски.

Кисинџер је претходно рекао да би преговори требало да почну у наредна два месеца, пре него што конфликт створи такве преокрете и тензије кој неће бити лако превазићи.

- Идеално, линија поделе би требало да буде враћена на статус кво пре сукоба, рекао је Кисинџер, очигледно наговештавајући да би Украјина требало да пристане да се одрекне већег дела Донбаса и целог Крима.

Зеленски је упоредио Кисинџерове погледе са погледима нацистичке Немачке 1938. године.

- Чини се да је Кисинџеров календар, не 2022. година, већ 1938. година и мислио је да је причао публици у Минхену, а не у Давосу. Успут речено, те 1938. године, када је Кисинџерова породица бежала од нациста Немаца, он је имао 15 година - додао је Зеленски.

 

БОНУС ВИДЕО: "ПОНОСИМ СЕ ВАМА!" Зеленски дели одликовања

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)