BUDUĆNOST ENERGETIKE U NUKLEARKAMA I OBNOVLJIVIM IZVORIMA: Forum u Davosu dugorično protiv fosilnih goriva

Srna

23. 05. 2022. u 17:39

KRIZA sa energetskom sigurnosti ne sme dovesti do dublje zavisnosti od fosilnih goriva, izjavio je danas direktor Međunarodne agencije za energetiku Fatih Birol na Svetskom ekonomskom forumu koji se održava u Davosu posle dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom virusa korona.

БУДУЋНОСТ ЕНЕРГЕТИКЕ У НУКЛЕАРКАМА И ОБНОВЉИВИМ ИЗВОРИМА: Форум у Давосу дугорично против фосилних горива

Foto Tanjug/AP

Birol je istakao da pravovremene investicije, posebno u obnovljivu i nuklearnu energiju, znače da svet ne treba da bira između nestašice energenata i ubrzane klimatske promene zbog emisija fosilnih goriva.

- Fosilna goriva su nam potrebna na kratkoročnom nivou, ali ne treba budućnost vezati uz trenutnu situaciju i kao izgovor za određene investicije, naglasio je Birol.

IEA je prošle godine upozorila investitore da ne finansiraju nove projekte sa naftom, gasom i ugljem, ukoliko žele da svet dostigne nulti nivoe emisija štetnih gasova do sredine veka.

Birol je napomenuo da kratkoročna potražnja znači da svet ne može odmah da odustane od tradicionalnih energenata i izrazio nadu da će zemlje sa proizvodnim kapacitetima izvoziti više energije i time dati "pozitivan doprinos".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MAKRON MOLIO PUTINA: Napet telefonski razgovor četiri dana pre rata: Zelenski vas laže, ljude su spaljivali