FINCI OD SUTRA BEZ GASA: Gasprom prekida isporuke Gasumu jer nisu platili isporuku plavog energenta u aprilu

P. Z. S. / ria.ru

20. 05. 2022. u 17:31

GASPROM eksport nije dobio uplate za isporuku u aprilu od finskog Gasuma na kraju radnog dana 20. maja, saopštila je kompanija.

ФИНЦИ ОД СУТРА БЕЗ ГАСА: Гаспром прекида испоруке Гасуму јер нису платили испоруку плавог енергента у априлу

Foto AP

Od 21. maja Gasprom eksport prestaje isporučivanje gasom finskom Gasumu.

Finski Gasum obaveštio je rusku kompaniju da pokreta arbitražni postupak po ugovoru o snabdevanju gasom, zbog zahteva za plaćanje u rubljama.

Moskva je od 1. aprila počela da prima plaćanje gasa od neprijateljskih država u rubljama kako bi se izvukla iz obračuna u dolarima i evrima. Predsednik Vladimir Putin je pojasnio da će se odbijanje poslovanja u ruskoj valuti smatrati neispunjenjem obaveza po ugovorima.

Gasprom je od 27. aprila obustavio izvoz goriva u Bugarsku i Poljsku zbog neplaćanja. Istovremeno, kompanija je upozorila da će smanjiti tranzit ka drugim zemljama ako Sofija i Varšava počnu ilegalno uzorkovanje goriva.
Posle početka ruske specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, a pozivi da se napuste energenti su sve glasniji. Sve se to već pretvorilo u probleme za SAD i Evropu, što je izazvalo povećanje cena goriva i hrane.

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILJ - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAJLAKŠI I NAJTEŽI JEZICI ZA UČENJE: Postoji pet kategorija - vidite u kojoj se nalazi SRPSKI