SI ĐINPING: Neophodna bezbednosna saradnja zemalja BRIKS-a

Tanjug

19. 05. 2022. u 18:09

KINESKI predsednik Si Đinping izjavio je danas da zemlje BRIKS-a treba da sarađuju u domenu globalne bezbednosti i udruže napore da se na svetskom planu suprotstave politici moći i blokovskoj konfrontaciji.

СИ ЂИНПИНГ: Неопходна безбедносна сарадња земаља БРИКС-а

Foto Shutterstock

-Zemlje BRIKS-a treba da se suprotstave hegemonizmu i politici moći, da odbace hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju i da zajedno rade na izgradnji globalne bezbednosne zajednice, te da ojačaju politiku međusobnog poverenja i bezbednosnu saradnju, da održavaju blisku komunikaciju i koordinaciju po glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, rekao je Si Đinping, a prenosi Rojters pozivajući se na kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

On je to izjavio na sednici ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a koja se odvija putem video veze.

Kineski predsednik je dodao da zemlje BRIKS-a moraju da udovolje suštinskim interesima svake članice i da poštuju suverenitet i bezbednost jedna druge.

-Kao pozitivna, inspirativna i konstruktivna sila u međunarodnoj zajednici, zemlje BRIKS-a treba da preduzmu stvarnu akciju za promovisanje mira i razvoja, podržavanje pravičnosti i pravde, i zalaganje za demokratiju i slobodu, kako bi podstakle pozitivnu energiju u međunarodnim odnosima i učine ih stabilnim, zaključio je Si, a prenosi britanska agencija.

Članice BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi