PEKING OŠTRO UPOZORIO VAŠINGTON: U slučaju mešanja u unutrašnja pitanja Kine slede drastične mere zaštite

Srna

19. 05. 2022. u 11:57

DIREKTOR kineske Kancelarije Centralne komisije za spoljna pitanja Jang Džiječi poručio je američkom savetniku za državnu bezbednost Džejku Salivenu da će Peking preduzeti drastične mere zaštite suvereniteta i nacionalnih interesa ukoliko se Vašingon bude mešao u unutrašnja pitanja Kine.

ПЕКИНГ ОШТРО УПОЗОРИО ВАШИНГТОН: У случају мешања у унутрашња питања Кине следе драстичне мере заштите

Foto: Depositphotos

- Kina će preduzeti odlučne korake da zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese i učinićemo da naše reči postanu stvarnost, rekao je Jang tokom telefonskog razgovora sa Salivenom.

Prema njegovim rečima, Vašington je preduzeo niz nekorektnih koraka i izjava kojima se mešao u unutrašnja pitanja Kine i naškodio kineskim nacionalnim interesima. Jang je precizirao da je pitanje Tajvana najosetljivije i najvažnije u odnosima Kine i SAD.

On je istakao da će, ukoliko Vašington nastavi da igra na "kartu Tajvana" i da se kreće "pogrešnim putem", situacija neizbežno rezultirati pojavom "opasne situacije", javio je "Sputnjik".

- Pozivamo SAD da jasno shvate situaciju, da strogo poštuju svoje obaveze, princip "Jedne Kine" i tri zajednička saopštenja Pekinga i Vašingtona - dodao je Jang.

Peking smatra Tajvan neodvojivim delom suverene teritorije Kine i protivi se bilo kakvom kontaktu tog ostrva sa drugim državama, dok su SAD podržale tajvanske snage koje se zalažu za nezavisnost i prodale oružje tom ostrvu.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024