ZAHAROVA ODBRUSILA EU: Vodite totalni ekonomski rat protiv Rusije, Zapad je odgovoran za krizu na svetskom prehrambenom tržištu

Novosti online

18. 05. 2022. u 18:36

KRIZA koja se primećuje na svetskom prehrambenom tržištu prvenstveno je povezana sa greškama ekonomske i agrarne politike zapadnih zemalja, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ОДБРУСИЛА ЕУ: Водите тотални економски рат против Русије, Запад је одговоран за кризу на светском прехрамбеном тржишту

Foto objavila Ksenija Pavlović, američka novinarka, poreklom iz Srbije

-Zapad zaboravlja da su krizne pojave na svetskom prehrambenom tržištu povezane, pre svega, sa nagomilanim greškama i pogrešnim proračunima u makroekonomskoj, energetskoj i agrarnoj politici zapadnih zemalja direktno, poručila je Zaharova.

Prema njenim rečima, EU nastoji da iskoristi prehrambenu krizu kako bi okrenula zemlje trećeg sveta protiv Rusije.

-Evropska unija otvoreno nastoji da iskoristi temu navodne odgovornosti naše zemlje za pogoršanje situacije u oblasti globalne prehrambene bezbednosti kako bi ubedila treće zemlje da podrže antiruski kurs Zapada, istakla je Zaharova tokom brifinga.

Kako kaže, rast cena robe je rezultat „nepromišljenog povećavanja jednostranih antiruskih ograničenja i pretnji daljim sankcionim pritiskom na Moskvu“.

Moskva apeluje na međunarodnu zajednicu da ne podlegne provokacijama Zapada i da shvati ko je zapravo stvorio poteškoće sa globalnom prehrambenom bezbednošću, izjavila je diplomata.

-Pozivamo međunarodnu zajednicu da ne podlegne provokacijama Zapada, da sagleda realnost, pođe od činjenica i shvati da je Zapad spreman da iskoristi poteškoće koje aktivno stvara u osiguravanju globalne prehrambene bezbednosti. Te poteškoće nisu nastale juče, a oni žele da ih iskoriste za promovisanja svojih sebičnih političkih interesa, naglasila je naglasila je portparolka MIP-a Rusije.

EU objavila totalni ekonomski rat Rusiji

Prema njenim rečima, Evropska unija je po nalogu Sjedinjenih Američkih Država objavila totalni ekonomski rat Rusiji.

-EU je zajedno sa SAD i njihovim istomišljenicima pokrenula kampanju optužbi Rusije za izazivanje, kako oni pišu, globalne prehrambene krize, rekla je Zaharova.

Ona je skrenula pažnju na to da se ključna teza sastoji u tome da navodno „aktivnosti Moskve u Ukrajini, među kojima (a to je njihov termin) blokiranje izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, vodi ka nestašici hrane i gladi u najsiromašnijim zemljama“.

-Svi pamtimo šta kolektivni Zapad misli pre svega o najsiromašnijim zemljama, oni razmišljaju kako da obične zemlje naprave najsiromašnijim, u svoju korist, ocenila je Zaharova.

S tim u vezi, diplomata smatra da „Brisel na uobičajen način dovodi u zabludu međunarodnu zajednicu otvoreno manipulišući pravim razlozima aktuelne situacije“. Brisel, koji je pokrenuo propagandnu kampanju protiv Moskve, nije razmišljao o posledicama, dodala je portparolka.

Ukrajinci, opametite se – Amerika vas pljačka

Istovremeno, ona je ocenila da razvoj američkih planova za izvoz hrane i žitarica iz Ukrajine, navodno radi smanjenja cena na svetskim tržištima, predstavlja politiku pljačke te zemlje i lišavanja ukrajinskih državljana žitarica.

Prema rečima Zaharove, imaginarni „američki pacifizam i želja da se svima čini dobro“ su odavno poznati.

-Ne radi se o tome. Radi se o pljački poslednjeg što imaju Ukrajina i ukrajinski građani i, uzgred rečeno, ukrajinska vojska. Vašington uopšte ne brine šta ostaje od te gozbe samim Ukrajincima. Možda je vreme da se opametite i shvatite da vam sada oduzimaju i ono poslednje, odnosno hranu, žito, rezultat vašeg rada. Sada vam to oduzimaju, napomenula je diplomata, obraćajući se ukrajinskom narodu.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da Sjedinjene Američke Države sa saveznicima traže mogućnost da ukrajinsku pšenicu vrate na svetsko tržište kako bi spustili cene te žitarice.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!