ZAHAROVA PORUČILA ZAPADU: Prešli ste i svoje crvene linije

Novosti onlajn

17. 05. 2022. u 22:47

ZAPADNE zemlje su precrtale svoje vrednosti i prešle čak i sopstvene crvene linije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ПОРУЧИЛА ЗАПАДУ: Прешли сте и своје црвене линије

Foto: Jutjub/Ruptly

„Čini mi da Zapad nije prešao samo naše crvene linije. Suština i jeste u tome da je on prešao sopstvene crvene linije. Sve te uzvišene reči o ciljevima i iznetim idejama – pogazio je sam Zapad. I slobodu govora, međunarodno pravo, kao i demokratiju, kao najviše vrednosti. Sve to je pogaženo, sami su sve precrtali“, rekla je Zaharova, prenosi agencija BelTa.

Prema rečima diplomate, Moskva je iskoristila sve mogućnosti da sačuva međunarodnu ravnotežu nakon Drugog svetskog rata i bila je spremna na kompromise i pregovore sa Zapadom do poslednjeg trenutka, bez obzira na uvođenje antiruskih sankcija, njihovo produženje svake godine i „ponižavajući odnos ka ruskoj istoriji“.

U isto vreme, ona je ocenila da u Alijansi nema solidarnosti, jedinstva i zajedničkih stavova.

- Danas vidimo koliko te visokocivilizovane osnove u stvari, u velikoj meri nisu daleko od varvarstva, polazeći od toga što propovedaju, a to su kultura ukidanja, agresija, sve vrste fobije koje mogu samo da se zamisle - konstatovala je ona.

Zaharova je napomenula da takođe ne postoji jedinstvo između političkog rukovodstva ovih zemalja i naroda.

- Sada se odluke koje su donete predstavljaju kao odluke slobodoljubivih zemalja – Finske i Švedske, a u stvari predstavljaju uvlačenje tih zemalja u NATO. I nikako nisu zasnovane na mišljenju finskog i švedskog stanovništva - istakla je ona, dodajući da se uvlačenje tih zemalja u NATO odvija kroz „druge integracione strukture, mehanizme, zastrašivanje, pretnje i uključivanje u sankcionu orbitu“.

Govoreći o temi nuklearnog naoružanja, portparolka je ocenila da je za Zapad to „još jedna prilika za provokacije – informacione, političke, u sferi bezbednosti“.

Ranije je Zaharova izjavila da Moskva polazi od toga da scenario prema kojem bi ona pritisnula nuklearno dugme neće biti realizovan ni pod kakvim uslovima.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

URAZUMITE SE! Upozorenje za EU iz Mađarske: Veruju da mogu da pobede Putina i okupiraju Kremlj