KOLIKO KOŠTA MIR U UKRAJINI? Poslanik Evropskog parlamenta zabrinut jer EU namerava da na sebe preuzme "glavni teret troškova"

R. Vratonjić

16. 05. 2022. u 11:12

POSLANIK Evropskog parlamenta iz Belgije Tom Vandendris upitao je Evropsku komisiju koliko je novca planirano da bude utrošeno na obnovu Ukrajine i da li će ta sredstva biti besplatno prebačena Kijevu, prenosi "Raša tudej".

КОЛИКО КОШТА МИР У УКРАЈИНИ? Посланик Европског парламента забринут јер ЕУ намерава да на себе преузме главни терет трошкова

Foto Tanjug/AP

Poslanik je zabrinut što EU namerava da preuzme na sebe „glavni teret troškova“ vezanih za restauratorske radove. "Raša tudej" se upoznao sa njegovom žalbom.

Foto: Printskrin/russian.rt.com

- Koliko novca će EU potrošiti u te svrhe? Koliko je EU poslednjih godina već izdvojila Ukrajini? Da li je novac za obnovu zemlje poklon ili kredit Ukrajini? - upita je Vandendrise.

Parlamentarac je podsetio da Evropska unija namerava da stvori fond solidarnosti za finansiranje obnove Ukrajine. Očekuje se da će sredstva biti uglavnom iskorišćena za rekonstrukciju infrastrukture i pružanje javnih usluga u zemlji.

Istovremeno, kako je naglasio evropski poslanik, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da će Kijevu trebati 5-7 milijardi dolara mesečno za isplatu plata i pokrivanje drugih troškova.

Ranije je šef EK rekao da je od početka ruske specijalne operacije Evropska unija Kijevu obezbedila četiri milijarde evra humanitarne i direktne finansijske pomoći. Prošle nedelje se saznalo za planove Evropskog fonda za mir da izdvoji još 500 miliona evra za kupovinu teškog naoružanja za Ukrajinu.

SAD takođe pružaju aktivnu finansijsku podršku ukrajinskim vlastima. Međutim, takva potrošnja ne odgovara svima. Senator Rend Pol je 12. maja blokirao glasanje o dodeli sledeće tranše pomoći za skoro 40 milijardi dolara. Kasnije se finansiranju Kijeva usprotivio i kongresmen Pol Gosar.

BONUS VIDEO:

POSLEDICE ŽESTOKIH BORBI: Pogledajte kako izgleda razoreni grad Popasnaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere