MEŠAVINA ZOMBIJA I USISIVAČA: Bugari zgroženi skulpturom "Plač ukrajinske majke" postavljenom u Sofiji

M.Đorđević

14. 05. 2022. u 12:13

ČITAOCI bugarskih novina „Fakti” i Dnes oštro su reagovali na skulpturu „Plač ukrajinske majke” koja je postavljena u Kneževskom vrtu u Sofiji, nasuprot spomeniku podignutom u čast sovjetskih vojnika-oslobodilaca.

МЕШАВИНА ЗОМБИЈА И УСИСИВАЧА: Бугари згрожени скулптуром Плач украјинске мајке постављеном у Софији

Foto: Printscreen

Kako su naveli mediji, autor statue je vajar Nedelčo Kostadinov. Spomenik je postavljen direktno nasuprot spomenika u čast sovjetskih vojnika, a svečano otkrivanje je održano pod kontrolom organa reda.

Komentatori u medijima i na društvenim mrežama nisu međutim skrivali svoju zgorženost izgledom skulpture. Prema mnogim komentarima, zabrinutost za probleme Ukrajine dostiže tačku apsurda, a neki smatraju da autor spomenika nije sasvim zdrav.

- Stavili su je na pogrešno mesto! Trebalo je da je postave ispred ukrajinske ambasade ! Političke marionete iz Kijeva su same donele rat u svoju zemlju! Zar vas nisu učili uzročno-posledičnim vezama, glasi jedan komentar.

- Saosećam sa ukrajinskim narodom, ali ova preterana pažnja prevazilazi sve granice! Zastave, spomenici, finansijska pomoć za izbeglice je višestruko veća nego za Bugare! Normalno je da se ljudi ljute na svu ovu pažnju, glasi drugi komentar. 

- Onaj koji je stvorio ovo strašilo je idiot, glasi treći.

- Nisam kukavica, ali pokušaću da ne naiđem na ovo „remek-delo” posle zalaska sunca. Pa, ovo je mešavina slike iz „Ejlijena” sa starim usisivačem, podsmehnuo se jedan od komentatora. 

- Gorka istina je da je kreatoru koji je stvorio ovog zombija potrebna ozbiljna psihijatrijska pomoć, rezimirali su čitaoci.

Na kritike da je statua ružna, vajar je odgovorio: „Istina je ružna i druge istine nema".

Međutim, posle veoma oštrih reakcija i protesta, skulptura je odmah danas uklonjena, kako su incijatori njenog postavljanja saopštili, da ne bi bila oštećena. 

BONUS VIDEO: MARIUPOLj POSLE GRANATIRANjA: DNR objavila snimke iz vazduha kako izgleda grad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri