ERDOGANOVO "NE" PLANOVIMA ZAPADA: Skandinavske zemlje su rasadnik terorizma - ne mogu u NATO

Novosti onlajn

13. 05. 2022. u 16:38

TURSKA prati proces u vezi s planovima za priključivanju Finske i Švedske NATO-u, ali za sada ne može da gleda na to pozitivno, saopštio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

ЕРДОГАНОВО НЕ ПЛАНОВИМА ЗАПАДА: Скандинавске земље су расадник тероризма - не могу у НАТО

Foto: EPA

- Pratimo taj proces, ali nemamo pozitivno mišljenje o tome, jer bi to bila greška u vezi sa Grčkom. Znate kako se Grčka ponaša u Alijansi prema Turskoj. Drugu grešku Turska ne želi da pravi. Skandinavske zemlje su rasadnik terorizma, imaju običaj da se 'gostoljubivo odnose' prema teroristima, da ih puštaju u parlament. Zbog toga za sada ne možemo pozitivno da gledamo na to - rekao je Erdogan novinarima.

Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosit i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

NATO želi Švedsku i Finsku

Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez. NATO očekuje da te zemlje donesu samostalne odluke o stupanju u Alijansu u narednim mesecima i nedeljama, izjavila je stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijan Smit. Ona je dodala da SAD pozdravljaju pristupanje tih zemalja Alijansi.

Peskov: Dalje širenje NATO-a neće doprineti bezbednosti Evrope

Rusija smatra da je NATO usmeren na konfrontaciju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je upozorio na to da dalje širenje NATO-a neće doprineti bezbednosti Evrope i da ima agresivan karakter. On je, međutim, istakao da eventualno pristupanje Švedske i Finske NATO-u neće predstavljati egzistencijalnu opasnost za Rusiju.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski je rekao da će stupanje Švedske i Finske u NATO i razmeštanje odreda Alijanse na njihovoj teritoriji te dve zemlje učiniti potencijalnim ciljevima ruske vojske.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

POSLEDICE ŽESTOKIH BORBI: Pogledajte kako izgleda razoreni grad Popasnaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024