JOŠ JEDAN U NIZU GAFOVA: Bajden je odgovorio na pitanje koje novinar nije postavio

P. Z. S. / ria.ru

10. 05. 2022. u 21:11

AMERIČKI predsednik Džo Bajden nije uspeo da formuliše jasan odgovor na pitanje američkog novinara o odgovornim za inflaciju u SAD.

ЈОШ ЈЕДАН У НИЗУ ГАФОВА: Бајден је одговорио на питање које новинар није поставио

Foto Tanjug/AP


 Sastanak je prenosio CNBC.U utorak, tokom govora o američkim merama kontrole inflacije, Bajden je upitan da li su on i administracija odgovorni za povećanje cena.

-Mi smo na vlasti, ovo je prva stvar. I potpuno ste u pravu, mi kontrolišemo sve tri grane vlasti, rekao je američki lider. Nakon toga je prešao na dugo objašnjenje uzroka inflacije i trenutne ekonomske situacije u Sjedinjenim Državama. Novinar je morao da ponovi svoje pitanje, ali ni drugi put nije dobio jasan odgovor.

Tokom govora, Bajden je pandemiju koronavirusa i „Putinove akcije“ u Ukrajini nazvao ključnim uzrocima inflacije u zemlji. Ovo nije prvi put da šef Bele kuće rekordno povećanje cena američkih roba u proteklih četrdeset godina dovodi u vezu sa situacijom u Ukrajini i ruskim predsednikom.

Zapadne zemlje uvele su sankcije Rusiji nakon početka specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Pre svega, mere su uticale na bankarski sektor i snabdevanje visokotehnološkim proizvodima.

Pritisak sankcija se već pretvorio u ekonomske probleme za SAD i Evropu, uzrokujući ozbiljno povećanje cena goriva i hrane. Prema američkom ministarstvu rada, do kraja marta njihov trošak je povećan za 8,5 odsto na godišnjem nivou. Rast je bio najveći od decembra 1981. godine.

Anketa Si-En-Ena krajem aprila pokazala je da je ocena građana SAD o nacionalnoj ekonomiji bila na najnižem nivou u poslednjoj deceniji. Prema rezultatima ankete, većina ispitanih Amerikanaca (66 odsto) smatra da Bajdenova politika šteti nacionalnoj ekonomiji, a osam od deset ispitanika smatra mere koje je njegova administracija preduzela „nedovoljnim“ za borbu protiv rastuće inflacije.

Bajden često dolazi u komične situacije kada komunicira sa novinarima. Tako se u avgustu 2021. godine, kada je razgovarao o povlačenju američkih trupa iz Avganistana, predsednik nije mogao da se seti pitanja koje mu je postavljeno. On je prokomentarisao deo novinarske opaske, ali je potom zamolio sagovornika da ponovo ponovi njegove reči, priznajući da je zaboravio temu razgovora.

BONUS VIDEO - Pogledajte: Ovako izgleda grad pod zemljom u "Azovstalju" koji su opkolili Rusi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)