KORAK KA UJEDINJENU IRSKE? Nekadašnje političko krilo IRA pobednik izbora u Severnoj Irskoj

I. STANOJEVIĆ

09. 05. 2022. u 21:49

NA čelu vlade Severne Irske mogla bi da se nađe Mišel O`Nil (na slici), iz redova severnoirske nacionalističke partije Šin Fejn, nekadašnjeg političkog krila Irske revolucionarne armije (IRA). Krajnji cilj ove stranke je da Severna Irska napusti Veliku Britaniju i ujedini se sa Irskom. Ovakav razvoj događaja značajan je za borce IRA, koji su više decenija u svojevrsnom ratu sa britanskom maticom, bez obzira na to što Šin Fejn više zvanično nije njihov politički reprezentant.

КОРАК КА УЈЕДИЊЕНУ ИРСКЕ? Некадашње политичко крило ИРА победник избора у Северној Ирској

Mišel O'Nil, Foto AP

Da je izborna pobeda zaista prelomni momenat u istoriji Severne Irske, kao i da bi mogla da bude i prekretnica za budućnost Britanije, svedoči i izjava Dominika Raba, ministra pravde u vladi britanskog premijera Borisa Džonsona. On je ocenio da "je politička stabilnost Severne Irske u opasnosti sve dok se ne reše problemi sa protokolom koji reguliše trgovinu posle "bregzita" između Severne Irske i ostatka Velike Britanije.

Nije, međutim, sve tako ružičasto po severnoirske nacionaliste, kako na prvi pogled izgleda. Šin Fejn je, na minulim parlamentarnim izborima u Severnoj Irskoj, osvojio 29 odsto glasova, dok je glavni rival, Demokratska unionistička partija (DUP), dobila tek 21 procenat. Međutim, iako je Šin Fejn zauzeo 27 poslaničkih mesta, tri više nego DUP, premijer koga bude imenovao, neće moći da stupi na dužnost dok DUP ne postavi njegovog prvog zamenika.

Unionisti su bili najjača politička snaga u vladi otkako je 1921. godine formirana Severna Irska. Uprkos čekanju na ime iz njihovih redova, što praktično blokira stupanje na dužnost Šin Fejnove premijerke Mišel O Nil, ona je ocenila da "se dogodio ključan momenat u ovoj britanskoj pokrajini, koji otvara put ka novoj eri".

- Ovo je veliki dan za našu politiku i naš narod - prokomentarisala je O’Nilova.

Iako pobeda Šin Fejna neće promeniti status ovog regiona, jer je za izlazak iz Velike Britanije neophodan referendum, koji je u nadležnosti vlade u Londonu i za sada potpuno nerealan, zbio se pravi seizmički potres. Po rečima Bila Vajta, izvršnog direktora "Lucidtoka", kompanije za istraživanje javnog mnjenja, činjenica da Šin Fejn drži premijersko mesto u Severnoj Irskoj ravna je zemljotresu.

- Verujem da je ponovno ujedinjenje Irske ostvarljivo, a da je takva, nova Irska, najbolja prilika za sve koji žive na ovom ostrvu - poručila je predsednica Šin Fejna Meri Lu Mekdonald.

PARAVOJNE FORMACIJE

IRSKA republikanska armija (IRA), zajednički je naziv paravojnih pokreta u Irskoj u 20. i 21. veku, posvećenih irskom republikanizmu i verovanju da bi cela Irska trebalo da bude nezavisna od britanske vladavine. Do 1998. IRA je želela da promeni status Severne Irske unutar Ujedinjenog Kraljevstva, i da ujedini Irsku korišćenjem oružane sile i političkog uveravanja. Vojno veće IRA objavilo je 2005. kraj svoje oružane kampanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)