PUTIN PORUČIO MAKRONU: Članice EU ignorišu ratne zločine ukrajinske strane - objavljeni detalji razgovora

Novosti onlajn

03. 05. 2022. u 15:47 >> 15:58

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, sa kojim je razmenio mišljenja o situaciji u Ukrajini.

ПУТИН ПОРУЧИО МАКРОНУ: Чланице ЕУ игноришу ратне злочине украјинске стране - објављени детаљи разговора

Foto AP

- Predsednik Rusije obavestio je o toku specijalne vojne operacije za zaštitu republika Donbasa, uključujući o oslobađanju Marijupolja i evakuaciji civila koje drže neonacisti u fabrici ‘Azovstalj’, u skladu sa dogovorom postignutim na sastanku Vladimira Putina i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša 26. aprila - saopštila je pres-služba Kremlja posle razgovora dvojice lidera.

Foto AP

Tokom razgovora Putin je francuskom predsedniku skrenuo pažnju na činjenicu da države-članice EU ignorišu ratne zločine ukrajinskih snaga, forsirano granatiranje gradova i naselja Donbasa, usled čega ginu civili, dodaje se u saopštenju.

Ruski predsednik je napomenuo da bi Zapad mogao da pomogne u zaustavljanju zverstava ukrajinskih snaga, vršenjem odgovarajućeg uticaja na vlasti u Kijevu, kao i zaustavljanjem isporuka oružja Ukrajini, ističe pres-služba.

Putin je Makronu takođe izložio principijelne stavove Moskve u pregovorima s Kijevom i naglasio da je Rusija otvorena za dijalog bez obzira na nespremnost i nedoslednost Ukrajine, saopštila je pres-služba Kremlja.

Globalna prehrambena bezbednost

Jedna od tema telefonskog razgovora bila je globalna prehrambena bezbednost.

- Francuska strana je izrazila zabrinutost zbog novonastalog problema obezbeđivanja globalne prehrambene bezbednosti / navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu, Putin je istakao da je „situacija po ovom pitanju zakomplikovana pre svega zbog sankcija zapadnih zemalja i ukazao na značaj nesmetanog funkcionisanja globalne logističke i transportne infrastrukture“.

Putin je takođe čestitao Makronu na pobedi na nedavno održanim predsedničkim izborima, a dvojica lidera dogovorila su se i o nastavku kontakata na različitim nivoima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

BRITANSKI PLAĆENIK U UKRAJINI: Niko nije ni dinara dobio za ratovanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri