PROPAST U STARTU: Ništa od predloga iz Estonije o uzimanju dela Rusije

Novosti online

03. 05. 2022. u 14:06

OPOZICIONA Konzervativna narodna stranka Estonije predložila je parlamentu da razmotri pitanje povlačenja potpisa ispod sporazuma o kopnenoj i pomorskoj granici sa Rusijom iz 2014. godine.

ПРОПАСТ У СТАРТУ: Ништа од предлога из Естоније о узимању дела Русије

Foto Tanjug/Z. Žestić

Estonski parlament usprotivio se predlogu opozicije da se povuče potpis na ugovor o granici sa Rusijom, kojim se stranke odriču teritorijalnih pretenzija jedna prema drugoj

 

Prema Tartuskom mirovnom sporazumu iz 1920. godine, Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika predala je Estoniji deo današnjih teritorija Rusije – Lenjingradske i Pskovske oblasti. Estonija je 1940. godine ušla u sastav Sovjetskog Saveza, a Moskva smatra da ovaj dokument nema pravnu snagu.

Estonija i Rusija trenutno nemaju pravno regulisane granice. Nakon pregovora koji su trajali više od 10 godina, u Moskvi je 2005. godine potpisan sporazum o granici. Međutim, prilikom ratifikacije Talin je samoinicijativno ubacio u postojeći zakon preambulu u kojoj se poziva na Tartuski sporazum. Moskva je to shvatila kao mogućnost da Estonija u budućnosti ispolji teritorijalne pretenzije i povukla potpis sa sporazuma. Ministri spoljnih poslova dve zemlje su 2014. godine potpisali novi sporazum, ali on još uvek nije ratifikovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OAZA U MRČAJEVCIMA: Ovako izgleda Ilićeva kuća - dvorište će vas očarati (FOTO)