U ESTONIJI ŽELE DEO RUSIJE: Pozivaju se na sporazum od pre sto godina

Novosti online

03. 05. 2022. u 11:16

OPOZICIONA Konzervativna narodna stranka Estonije predložila je parlamentu da razmotri pitanje povlačenja potpisa ispod sporazuma o kopnenoj i pomorskoj granici sa Rusijom iz 2014. godine. Parlament Estonije danas će razmatrati taj predlog.

У ЕСТОНИЈИ ЖЕЛЕ ДЕО РУСИЈЕ: Позивају се на споразум од пре сто година

Foto: EPA

Kako navodi portal „Delfi“, estonski poslanici optužuju Moskvu za „ideološke i političke napade“ na Talin i za „okupaciju“ više od pet odsto estonske teritorije.

- Nakon završetka okupacije i obnavljanja nezavisnosti, teritorija Estonije i kopnena granica se de jure, na osnovu sukcesije, ponovo uspostavljaju u skladu sa Tartuskim mirovnim sporazumom - navodi se u obrazloženju predloga.

Prema Tartuskom mirovnom sporazumu iz 1920. godine, Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika predala je Estoniji deo današnjih teritorija Rusije – Lenjingradske i Pskovske oblasti. Estonija je 1940. godine ušla u sastav Sovjetskog Saveza, a Moskva smatra da ovaj dokument nema pravnu snagu.

Estonija i Rusija trenutno nemaju pravno regulisane granice. Nakon pregovora koji su trajali više od 10 godina, u Moskvi je 2005. godine potpisan sporazum o granici. Međutim, prilikom ratifikacije Talin je samoinicijativno ubacio u postojeći zakon preambulu u kojoj se poziva na Tartuski sporazum. Moskva je to shvatila kao mogućnost da Estonija u budućnosti ispolji teritorijalne pretenzije i povukla potpis sa sporazuma. Ministri spoljnih poslova dve zemlje su 2014. godine potpisali novi sporazum, ali on još uvek nije ratifikovan.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)