HAOS U PARIZU: Sukobi građana s policijom - Voćem i čekićem 1. maja brane radnička prava (FOTO/VIDEO)

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

01. 05. 2022. u 19:00

NA tradicionalnom nedeljnom prvomajskom defileu u Parizu, na kome je učestvovalo dvadesetak hiljada ljudi, predvođenih radničkim sindikatima, došlo je do nereda i sukoba dela manifestanata s policijom.

ХАОС У ПАРИЗУ: Сукоби грађана с полицијом - Воћем и чекићем 1. маја бране радничка права (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

To se događa neposredno posle predsedničkih izbora, a u vreme rastućih tenzija zbog ugrožene kupovne moći.

Okupljeni su protestovali i zbog planirane penzijake reforme koja predviđa odlazak u punu penziju sa 64 godine života.

Najradikalniji učesnici protesta, obučeni u crno i maskirani, pokušali su da podignu barikade oko bulevara Volter. Usput su čekićima razbijali izloge, a najviše su stradali banke, osiguravajuća društva i "Mek Donaldsi".

Ispisivali su i antikapitalističke parole i policiju gađali svime što im je palo podruku, uključujući i voće s uličnih tezgi, dok su snage reda pokušavale da ih rasteraju suzavcem.

Pariski vatrogasci su ogorčeni, jer je jedan njihov kolega fizički napadnut prilikom gašenja vatre koja je zapaljena tokom manifestacija. Svoje nezadovoljstvo su zvanično izrazili porukom preko tvitera. Oni su redovna meta njradikalnijih buntovnika na protestima, dok obavljaju dužnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade