SLOVAČKA POTVRDILA: Otvorili smo račun u rubljama

Novosti onlajn

28. 04. 2022. u 21:43

PREDSEDNIK komiteta za ekonomsku politiku Nacionalnog saveta parlamenta Slovačke Peter Kremski potvrdio je da je Slovačka otvorila račun u rubljama koji bi se koristio za plaćanje ruskog gasa.

СЛОВАЧКА ПОТВРДИЛА: Отворили смо рачун у рубљама

Foto: Piksabej

- Tome se ne treba čuditi, s obzirom da naša zemlja i velike energetske kompanije imaju mnogo računa u raznim bankama. Ne smatram da je to neka značajna informacija - rekao je on, odgovarajući na pitanje o otvaranju računa u rubljama za plaćanje ruskog gasa.

Istovremeno je podvukao da je neophodno da zemlje Evropske unije budu jedinstvene po pitanju plaćanja gasa u rubljama.

Foto AP

- Postoji veliki broj tehničkih detalja koji se moraju rešiti ... Potrebno je da se pronađe jedinstveno rešenje, a kako će se realizovati to je druga stvar. Banka će lako naći način - izjavio je Kremski i dodao da je za to da Slovačka proizvodi prirodni gas u Slovačkoj.

Prvi zamenik ministra ekonomije Slovačke Karol Galek je ranije saopštio da zemlja ima račun u rubljama, ali da još nije aktiviran.

Rusija 85-87 odsto pokriva potrebe Slovačke za prirodnim gasom, dok republika sa svoje teritorije može da obezbedi samo dva odsto svojih potreba.

Prema podacima lista „Fajnenšnal tajms“ , energetske kompanije u Slovačkoj, Austriji, Mađarskoj i Nemačkoj nameravaju da otvore račune u rubljama u „Gasprombanci“ za plaćanje ruskog gasa.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

POSLEDICE UDARA TOČKE-U: Ukrajinci granatirali Herson - Rusi objavili snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili