ROĐENDAN "VEČNOG GRADA": Rim slavi 2.775 godina postojanja

Milica Ostojić

21. 04. 2022. u 14:35

PO legendi 21. aprila 753. godine pre rođenja Hrista, na brdašcu Palatino osnovan je grad Rim.

РОЂЕНДАН ВЕЧНОГ ГРАДА: Рим слави 2.775 година постојања

Foto AP

Osnovao ga je Romul, jedan od dvojice blizanaca (Romul i Rem) koje je odgajila vučica, ona je i danas simbol grada. Tako je i dobio ime po svom prvom kralju i danas se slavi 2.775. rođendan.

O osnivanju grada govore mnoge legende koje se u poslednje vreme dopunjuju naučnim istraživanjima. Vergilijeva „Eneida“ jedan je od važnih izvora za taj rani period, vezan za mitsku verziju događaja pre i posle osnivanja grada. I danas su ostali nadimci grada Rima: Prestonica sveta, Večni grad, Apostolski grad, Grad na sedam brežuljaka ili jednostavno Grad.

Foto Tanjug-AP


Rim svake godine slavi svoj rođendan nizom kulturnih manifestacija. Posete su besplatne, to je praznik svih Rimljana, ali i turista iz Italije i sveta. Posle zatvorenog grada zbog pandemije, ne pamti se ovolika „najezda“ turista. Slavi se otvaranjem izložbi ili posetama već postojećim, posetama muzejima, crkvama prepunim umetničkih dela slavnih majstora, koncertima, pozorišnim predstavama, filmskim projekcijama. Sve je besplatno, a negde su potrebne rezervacije, kako bi svi mogli da uđu na željeno mesto.
Rim jeste grad za divljenje, grad čaroban i prepun lepote i najvećeg broja kolekcija umetničkih dela i muzejskih postavki na svetu, na svakom uglu skriva se umetničko blago iz raznih vekova. I danas vodiči na sve strane pokazuju i tumače turistima arheološka nalazišta, najpoznatija su Rimski amfiteatar Masimo i Avgustov Mauzolej.
Posle totalnog zatvaranja svih uslužnih i turističkih objekata, srećni su konačno trgovci i ugostitelji, jer je započe onaj vidljivi život bez kojeg Rim nema čaroliju. Sva umetnička blaga bez prisustva čoveka kao da su nevidljiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024