RUSI DA TRAŽE ASANŽA ZA BRITANSKE PLAĆENIKE: Ukrajinski zvaničnik izneo neverovatan predlog - "To bi bio najjači diplomatski potez"

Novosti online/Đ. M.

21. 04. 2022. u 09:02

ZAROBLjENI stranci iz Velike Britanije i drugih zapadnih zemalja, koji su ratovali u Ukrajini, trebalo bi da budu razmenjeni za Ruse koji su zatočeni iz političkih razloga u inostranstvu, na primer Konstantina Jarošenka ili Viktora Buta, kao i osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

РУСИ ДА ТРАЖЕ АСАНЖА ЗА БРИТАНСКЕ ПЛАЋЕНИКЕ: Украјински званичник изнео невероватан предлог - То би био најјачи дипломатски потез

Foto: AP Photo/Matt Dunham, FILE/Jutjub/Short war reports

To je za rusku agenciju RIA Novosti rekao penzionisani ukrajinski zvaničnik, koji se preselio u jednu evropsku zemlju nakon početka ruske specijalne operacije, i iz straha za svoj život ne želi da otkrije ime.

- Britanci, kao svi plaćenici i "savetnici" iz zapadnih zemalja koji budu zarobljeni, treba da budu razmenjeni za ruske državljane koji čame u zatvorima iz političkih razloga – kao što su Viktor But i Konstantin Jarošenko – ili za fine američke momke kao što su Robert Hansen, Oldrič Ejms i mnogi drugi, čija imena ne znamo. Ne zaboravite na Asanža – menjati njega za zarobljene plaćenike bio bi najjači diplomatski potez - rekao je ukrajinski zvaničnik za rusku agenciju. Razgovor je vođen putem audio-komunikacije jedne mesindžer aplikacije.

Asanž, optužen u Švedskoj 2010. za seksualno uznemiravanje i silovanje, krio se od juna 2012. u ambasadi Ekvadora u Londonu, strahujući od ekstradicije. Ujutro 11. aprila 2019. priveden je na zahtev Sjedinjenih Država. Saslušanja o ekstradiciji počela su 2. maja 2019. godine. Ubrzo nakon toga, američke vlasti su saopštile da su podigle nove optužbe protiv Asanža po 17 tačaka za kršenje zakona o špijunaži i odavanje poverljivih informacija. Ako bude izručen SAD, Asanž se suočava sa čak 175 godina zatvora.

Visoki sud u Londonu je 10. decembra 2021. odobrio žalbu SAD na prethodnu odluku o zabrani ekstradicije. Postupak se bavio pitanjem da li je sudija Glavnog krivičnog suda u Londonu pogrešila u svojoj presudi da će Asanž izvršiti samoubistvo ako bude izručen SAD. Sud je odobrio žalbu SAD i odlučio da slučaj treba da se uputi u Vestminsterski magistratski sud sa uputstvima za okružnog sudiju da predmet uputi državnom ministru, koji će odlučiti da li Asanž treba da bude izručen SAD. Asanž je krajem decembra podneo peticiju za mogućnost žalbe na ovu odluku, a krajem januara 2022. Visoki sud u Londonu je to dozvolio.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: KRAJ NA VEŠALIMA - Najveće suđenje 20. veka ratnim zločincima održano je u Nirnbergu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade