RAT U UKRAJINI: Ruska armija u nezadrživom naletu u Donbasu; Kijev izgubio 43.000 vojnika; (VIDEO)

Novosti online

21. 04. 2022. u 07:22 >> 00:06

SPECIJALNA vojna operacija ruske armije u Ukrajini danas je ušla u 57. dan. Zelenski je juče rekao da je spreman da oslobodi ruske ratne zarobljenike u zamenu za bezbedan prolazak civila i ukrajinskih vojnika iz Mariupolja. Rusi su juče uspešno lansirali interkontinentalnu balističku raketu Sarmat sa kosmodroma Pleseck, na čemu je vojsci čestitao i predsednik Vladimir Putin.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска армија у незадрживом налету у Донбасу; Кијев изгубио 43.000 војника; (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printscreen telegram vysokygovorit/youtube rt

Spas za civile

Ruska vojska je u Zaporošku oblast isporučila 79 civila evakuisanih iz Mariupolja koji su želeli da odu na teritoriju Ukrajine, pišu RIA Novosti.

„Solcenpek“ u pratnji tenkova, Tigrova i BTR

Harkovska oblast - Trupe idu na front da se probiju u Donbas. Teški sistemi za bacanje plamena „Solncepek“, tenkovi, oklopni transporteri, oklopna vozila „Tigar“, protivvazdušni raketni sistemi itd.

 

Žestoke borbe oko Krasnog Limana

Situacija na Krasnolimanskom pravcu je neshvatljiva. Meštani izveštavaju o borbi u oblasti naselja Stavki i Zarečnoe. Meštani Krasnog Limana i Drobiševa gledaju i slušaju borbe.

Specnaz DNR čisti Azovstalj

Specijalne snage Ministarstva unutrašnjih poslova DNR čiste „Azovstalj“.

-Sada dolazi do proširenja bokova i, što je najvažnije, pokrivanja glavne grupe, koja čisti i oslobađa ovaj sektor fabrike, rekao je vojnik za rt.com.

 

Granatiranje u Harkovu

Koncetracija vojne opreme kod kombinata Komunar pogođena je nakon dodatnog izviđanja. Taj harkovski okrug je bio obavijen dimom, na teritoriji je bio požar.

Artiljerija Oružanih snaga Ukrajine pokušava da izvede kontrabaterijsku borbu sa istog područja.

 

Ranjeno 16 civila u DNR

Šesnaest civila je povređeno u granatiranju ukrajinskih trupa, uključujući i Mariupolj, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

- Na operativnoj liniji JCCC DNR primljena je informacija o ranjavanju 16 civila u posledicama granatiranja Oružanih snaga Ukrajine na ranije oslobođenim teritorijama republike, rekao je predstavnik kancelarijski izveštaji na Telegram kanalu.

Foto: EPA

CNN: Rusija nastavlja da jača svoje snage u Ukrajini

Tokom dana u Ukrajinu su stigle 3 bataljonske taktičke grupe (BTG), a ukupan broj takvih grupa porastao je na 85, prenosi izdanje.

Tokom protekle nedelje grupi ruskih trupa u Ukrajini dodato je još 20 BTG.

Zelenski odbacio mogućnost odlaska u Moskvu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je danas mogućnost odlaska u Moskvu na direktne razgovore sa ruskim liderima o okončanju rata.

-U ime svoje zemlje, bio bih spreman da posetim bilo koje mesto na ovoj planeti. Ali sigurno ne sada i svakako ne Moskvu. To jednostavno ne dolazi u obzir, rekao je on u intervjuu za rusku Mediazonu, objavio je austrijski list "Standard".

Kijev traži načine za korišćenje zamrznutog ruskog novca

Ukrajina radi sa grupom međunarodnih kompanija na mehanizmu za korišćenje zamrznutih sredstava Rusije kako bi kompenzovala gubitke koje je pretrpela zbog napada Moskve, izjavio je danas ukrajinski ministar pravde Denis Maljuska.

 

Kadirov: Mariupolj konačno i neopozivo zauzet

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je na Telegramu da je Mariupolj konačno i neopozivo zauzet, kao i da se cela teritorija sistematski čisti od ukrajinskih nacionalista.

Osakaćena ukrajinska vojska

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, 140 aviona, 106 helikoptera, 512 bespilotnih letelica, 254 protivvazdušna raketna sistema, 2.422 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 266 višecevnih raketnih bacača, 1.051 topova i minobacača , kao i 2.274 jedinice specijalnih vojnih vozila.

 

Gubici vojske DNR

Trojica vojnika Donjecke Narodne Republike poginula su tokom proteklog dana na vršenju vojne dužnosti, sedamnaest ih je povređeno, saopštila je Narodna milicija DNR.

- Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su tokom proteklog dana u borbi za nezavisnost trojica branilaca Donjecke Narodne Republike poginula u vršenju vojne dužnosti, a sedamnaest ih je povređeno, navodi se u saopštenju zvaničnog predstavnika Narodne milicije.

Ukrajinska vojska:Ruske snage pokušale upad u Azovstalj

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage danas pokušale da izvedu upad u čeličanu Azovstalj u jugoistočnom lučkom gradu Marijupolj.

Većina Marijupolja je pod ruskom kontrolom, ali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danas kazao da ukrajinske trupe ostaju u jednom delu grada, prenosi Rojters.

Foto printskrin youtube RT murad gazdijev

Ukrajinci ispalili 100 projektila na naselja u DNR

Ukrajinske trupe su od početka dana ispalile više od 100 granata i mina na šest naselja u DNR, saopštila je Narodna milicija republike.

-Od početka današnjeg dana, neprijatelj je ispalio više od 100 projekrila iz višecevnih raketnih sistema BM-21 Grad 122 mm, topova 152 i 122 mm, minobacača 120 i 82 mm. Šest naselja republike našlo se pod vatrom, navodi se u saopštenju Narodne milicije u Telegramu.

 

Legitimna meta

Moskva ima pravo da transport SAD i NATO-a sa oružjem smatra legitimnom metom ako prođe preko ukrajinske teritorije, o tome govorimo direktno, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

 

Jedna raketa pogođena, druga pogodila cilj

Oružane snage RF ispalile su dve rakete na Preobraženski železnički most u Zaporožju. Jedna od raketa je oborena od strane PVO i pala je na obalu Dnjepra, druga je pogodila cilj.

Foto MO Rusije

 

Ponovo granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe ponovo su u četvrtak granatirale Gorlovku, ispalivši pet granata od 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

 

Grantirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe u 18.20 granatirale Jasinovatu i Mineralno, ispalivši 10 granata kalibra 122 mm - predstavništvo DNR u ZSO.

Šerman: Rusija ne postiže ciljeve

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman izjavila je danas da Rusija ne postiže svoje ciljeve u napadu na Ukrajinu i da su zapadne sankcije delom razlog za to.

 

Vojska SAD šalje 72 haubice Kijevu

Novi paket vojne pomoći za Ukrajinu od 800 miliona američkih dolara uključuje 72 haubice i 121 taktičku bespilotnu letelicu, saopštio je Pentagon.

 

Pogođen most u Zaporožju

U Zaporožju je preciznim udarima pogođen železnički most.

 

Razaranje Azovstalja i nacista puka Azov se nastavlja

Vazdušno-kosmičke snage Rusije i artiljerija uništavaju neonaciste u fabrici Azovstalj. Borbe se vode u zoni tramvajske stanice.

Bajden šalje Kijevu artiljeriju, dronove i municiju

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je danas dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 800 miliona dolara.

-Danas najavljujem 800 miliona dolara za dalje povećanje sposobnosti Ukrajine da se bori na istoku, u regionu Donbasa", rekao je Bajden iz Ruzveltove sobe u Beloj kući, dodajući da će novi paket uključivati tešku artiljeriju i dronove kao i municiju, preneo je CNN.

Foto Tanjug/AP

Ruska armija napreduje od Ijzjuma ka Limanu

Izjumski pravac je ojačan jedinicama grupe V. Odvojena grupacija napreduje istočno od njega duž obala reke Oskol do Limana. Ovo je bivša grupa O, prebačena iz Černigovske oblasti.

Zelenski:Oko 120.000 civila blokirano da napusti Mariupolj

Za oko 120.000 civila blokirana je mogućnost da napusti opkoljeni grad Mariupolj, tvrdi danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Odgovarajući na izjave ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da ruske snage kontrolišu veći deo Mariupolja, Zelenski je rekao da Rusija kontroliše veći deo grada, ali da ukrajinske trupe ostaju u jednom njegovom delu, prenosi agencija Rojters.

Ostatak ukrajinskih trupa u Mariupolju sada je skriven u čeličani "Azovstalj".

 

Ukrajincima izbačeno iz stroja 43.000 vojnika i oficira

Gubici ukrajinske strane kao rezultat specijalne vojne operacije Oružanih snaga RF od 21. aprila 2022.

Oružane snage Ukrajine su tokom dana izgubile 464 ubijene, ranjene i zarobljene osobe. Ukupni gubici poginulih, ranjenih i zarobljenih u Oružanim snagama Ukrajine, NGU i Državnoj graničnoj službi su preko 43 hiljade ljudi.

Za poljsku španski otplovio brod sa 200 tona opreme

Španski premijer Pedro Sančez rekao je da je u okviru vojne pomoći Ukrajini, brod mornarice te zemlje u četvrtak krenuo ka Poljskoj sa 200 tona municije i vojne opreme, kao i vozila.

Foto EPA

Ili diplomatija ili apokalipsa

Senator iz italijanskog „Pokreta 5 zvezda” (M5S) Đanluka Ferara je u razgovoru za RIA Novosti izneo mišljenje da je za okončanje sukoba u Ukrajini potrebno kompromisno rešenje o statusu Donbasa, koje treba doneti, putem izražavanja volje pod okriljem OEBS-a.

Ukrajinska Vrhovna rada produžila ratno stanje za 30 dana

Ukrajinsk parlament Vrhovna rada produžila je danas ratno stanje u Ukrajini, koje ističe 25. aprila, za još 30 dana, izjavio je danas poslanik Aleksej Gončarenko.

-Rada je produžila ratno stanje u Ukrajini za još 30 dana, od 25. aprila, objavio je na Telegramu Gončarenko, prenosi agencija TASS.

U Ukrajini je ratno stanje uvedeno 24. februara, a parlament ga je 15. marta produžio za još 30 dana.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 19. aprila podneo parlamentu predlog zakona o daljem produženju ratnog stanja.

 

Hrvati opkoljeni u "Azovstalju"

Među stotinama ukrajinskih boraca i pripadnika bataljona "Azov" koji su našli utočište u kompleksu čeličane "Azovstalj" u Mariupolju nalaze se najmanje četvorica Hrvata - jedan Dalmatinac i tri Slavonca.

Oni su pripadnici "Azova", a kako hrvatski mediji prenose reči njihovog prijatelja koji je sa njima poslednji put kontaktirao pre tri dana, "došlo je do blokade svih vesti, nije dobro..."

Rusija zatvorila konzulate Letonije, Litvanije i Estonije

Rusija je naredila zatvaranje konzulata Letonije, Litvanije i Estonije i zatražila od njihovih zaposlenih da napuste zemlju kao recipročnu meru, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju, rusko ministarstvo spoljnih poslova precizira da se zatvaraju konzulati Letonije u Sankt Peterburgu i Pskovu, konzulat Estonije u Sankt Peterburgu i njegova kancelarija u Pskovu, kao i konzulat Litvanije u Sankt Peterburgu, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Harkova: Grad pod snažnim ruskim granatiranjem

Drugi po veličini ukrajinski grad Harkov, na severoistoku zemlje, danas je pod intenzivnim ruskim granatiranjem, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov, a prenosi Rojters.

- Ogromne eksplozije, Ruska Federacija snažno bombarduje grad - rekao je Terehov u televizijskom obraćanju.

Šojgu: Ukrajinci imali "točke" u Mariupolju

Ukrajinske oružane formacije u Mariupolju imale su taktičke raketne sisteme "točka-U" sposobne da gađaju ciljeve u Taganrogu i Rostovu na Donu, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u četvrtak na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- U grad je uneta velika količina teškog naoružanja, vojne opreme, uključujući tenkove, višecevne raketne bacače "smerč" i "uragan", artiljerijskih sistema velike snage, raketnih sistema "točka-U". "Točka-U" ima domet od 120 kilometara, a naš Taganrog je 94 kilometra od Mariupolja, glavni grad Južnog federalnog okruga Rostov je otprilike na istoj udaljenosti - rekao je ministar.

Šojgu: Mariupolj oslobođen, 2.000 boraca u "Azovstalju"

Ruske trupe su oslobodile Mariupolj, ali 2.000 militanata i dalje je na teritoriji fabrike Azovstalj, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu u izveštaju Vladimiru Putinu, piše RIA Novosti.

Putin je tražio od ministra odbrane da uruči ordenje zaslužnim vojnicima za oslobođenje Mariupolja, i rekao je da su oni pravi ruski heroji.

- Situacija u gradu je mirna, omogućava nam da počnemo da uspostavljamo red, vraćamo stanovništvo i uspostavljamo miran život. Što se tiče onih koji su pobegli u fabriku Azovstalj i koji su tamo temeljno blokirani, potrebno nam je oko tri četiri dana da ovo završimo i ovaj posao - rekao je Šojgu.

G7: Za Ukrajinu obezbeđeno 24 milijarde dolara u 2022.

Ministri finansija grupe sedam ekonomskih sila (G7) saopštili su da su zajedno sa međunarodnom zajednicom obezbedili i obećali dodatnu podršku Ukrajini koja prelazi 24 milijarde dolara za 2022., uz napomenu da su spremni da učine i više, koliko god je to potrebno, prenosi Rojters.

U saopštenju, ministri su poručili da žale zbog učešća Rusije na međunarodnim forumima, uključujući G20, Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku, tokom ove nedelje.

- Međunarodne organizacije i multilateralni forumi više ne bi trebalo da sprovode svoje aktivnosti sa Rusijom na uobičajeni način - naglasili su ministri G7.

Zapad upozorava na ruske sajber napade

Pet savezničkih zemalja, uključujući SAD, upozorilo je da "razvijanje obaveštajnih podataka" ukazuje na to da je Rusija spremna da pokrene snažne sajber napade na rivale koji podržavaju Ukrajinu.

Hajdaj: Rusija kontroliše 80 osto Luganske oblasti

Rusija kontroliše 80 odsto teritorije Luganska, saopštio je danas guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj.

- Da, Rusi kontrolišu 80 odsto teritorije Luganska. Kremina je pod ruskom kontrolom, kao i Rubižne i Popasna. Borbe se nastavljaju - napisao je Hajdaj na Fejsbuku.

Dodao je da su mrtvačnice i bolnice na "privremeno okupiranim teritorijama" prepune, a da je Luganska oblast "puna leševa neprijatelja".

Snimak iz Rubežnog

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci iz grada Rubežno u Luganskoj oblasti. Sudeći prema video materijalu, ukrajinska vojska je napustila taj grad.

Ukrajina nudi razgovore o Mariupolju

Ukrajina je spremna da diplomatskim putem reši pitanje deblokade Mariupolja i evakuacije civila i predložila je održavanje "specijalne runde" pregovora sa Rusijom u opkoljenom gradu, rekli su zvaničnici.

- Da. Bez ikakvih uslova. Spremni smo da održimo "specijalnu rundu pregovora" upravo u Mariupolju. Jedan na jedan. Dva na dva. Da spasemo naše momke, Azov, vojsku, civile, decu, žive i ranjene. Svi. Zato što su naši. Jer su u mom srcu. Zauvek - napisao je na Tviteru ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)