RUSI IZVRŠILI SNAŽNE VAZDUŠNE UDARE: Moćan odgovor na kršenja sporazuma o prekidu vatre

Novosti online

20. 04. 2022. u 18:39

RUSKI avioni bombardovali su sirijski Idlib posle kršenja primirja od strane HTS-a.

РУСИ ИЗВРШИЛИ СНАЖНЕ ВАЗДУШНЕ УДАРЕ: Моћан одговор на кршења споразума о прекиду ватре

Foto: EPA

Serija ruskih vazdušnih udara izvršena je na severozapadni sirijski region Veliki Idlib, kojim vlada Hajat Tahrir al-Šam (HTS) koji je povezan sa Al Kaidom.

Najmanje četiri vazdušna udara pogodila su položaje HTS-a i njegovih saveznika između gradova Bara i Ehsima na planini Zavija u južnom delu Idliba. Rezultati vazdušnih udara tek treba da budu otkriveni.

Vazdušni napadi bili su odgovor na nedavna kršenja sporazuma o prekidu vatre u Velikom Idlibu, kojem su posredovali Rusija i Turska pre više od dve godine.

Prema ruskom Centru za pomirenje u Siriji, HTS je izveo dva indirektna napada na oblasti u okolini Velikog Idliba koje drži vlada, što je očigledno kršenje sporazuma o prekidu vatre. Ovo je bio treći talas ruskih vazdušnih napada na Idlib ovog aprila.

Prvi i drugi talas, koji su se odigrali 4. i 9. aprila, takođe su izvršeni na položaje HTS-a i njegovih saveznika na planini Zavija.

Teroristi u Velikom Idlibu su se nadali da će ruska vojska ograničiti ili čak potpuno zaustaviti operacije u Siriji nakon što je pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Međutim, ruska vojna grupacija u Siriji nastavlja da deluje uobičajeno.

U poslednja dva meseca, ruske vazdušno-kosmičke snage su bile veoma aktivne protiv HTS-a i njihovih saveznika u Velikom Idlibu, kao i protiv ćelija ISIS-a u centralnom regionu Sirije.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna