DOŠLO VREME DA AMERIKANCI I NJIHOVI SAVEZNICI ODGOVARAJU ZA ZLOČINE: Sirija poslala snažnu poruku o masakru u Raki

Novosti online

19. 04. 2022. u 16:00

SIRIJA je saopštila da pitanje uništenja Rake i ubijanja hiljada nevinih od strane nelegitimne koalicije predvođene SAD do danas nije dobilo potrebnu međunarodnu pažnju, potvrđujući da su te akcije bile i da će ostati jedna od najružnijih zločina sa kojim međunarodna zajednica nikada nije detaljno upoznata.

ДОШЛО ВРЕМЕ ДА АМЕРИКАНЦИ И ЊИХОВИ САВЕЗНИЦИ ОДГОВАРАЈУ ЗА ЗЛОЧИНЕ: Сирија послала снажну поруку о масакру у Раки

Foto: Printskrin

- Došlo je vreme da se rasvetli ovo humanitarno, političko i pravno pitanje - navodi se u zvaničnoj poruci upućenoj generalnom sekretaru UN i predsedniku Saveta bezbednosti o ratnim zločinima koje je počinila takozvana međunarodna koalicija u Raki. u 2017. godini.

Ministarstvo je dodalo da je američka vojna operacija, koju je pokrenula nelegitimna međunarodna koalicija u gradu Raka između juna i oktobra 2017. godine, dovela do potpunog uništenja ovog grada i ubijanja hiljada civila čiji su leševi zakopani pod ruševinama.

Smatralo je da će ista procena biti primenjena na ratne zločine koje su počinila međunarodna koalicija i milicija KSD povezana sa SAD u selu Al-Bagouz u Deir Ez-Zoru 2018. i 2019. godine, jer je ovo selo potpuno uništeno uz masakr koji su izvršili ratni avioni nelegitimne koalicije 18. marta 2019. godine protiv konvoja od 80 stanovnika koji su pokušavali da pobegnu na sigurno.

- Američki zvanični izvori priznali su ubistvo i ranjavanje 240 civila u Raki od 38 različitih incidenata zbog američkih vojnih operacija, pošto su nevladine organizacije procenile žrtve u Raki na 774 ubijenih - navodi se u poruci, navodi SANA.

Te brojke potvrđuju da su SAD i njeni saveznici počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Ministarstvo je saopštilo da će nastaviti da postavlja pitanje Raka, Al-Baguza i brane Eufrat i drugih sirijskih regiona koji su bili potpuno ili delimično uništeni i u kojima su namerno gađani civili od strane međunarodne koalicije.

- Sirija zadržava pravo da smatra da vlade država koje su bile uključene u „Međunarodnu koaliciju“ imaju političku, moralnu i pravnu odgovornost za zločine koje su počinile vojne snage i za gubitke i štete koje su uticale na privatnu i javnu imovinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (6)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja