MMF DAO PROGNOZU SVETSKE EKONOMIJE: Veliki pad BDP-a Ukrajine od 35 procenata u 2022.

Tanjug

19. 04. 2022. u 23:38

BRUTO domaći proizvod Ukrajine će, prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, zabeležiti ove godine pad od 35 posto usled rata koji se vodi u toj zemlji nakon napada Rusije.

ММФ ДАО ПРОГНОЗУ СВЕТСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: Велики пад БДП-а Украјине од 35 процената у 2022.

MMF

U Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, koji je MMF predstavio danas, nisu date projekcije ukrajinskog rasta za 2023. godinu.

Što se tiče zemalja u okruženju, Fond predviđa Hrvatskoj rast u ovoj godini od 2,7 procenata i od 4,0 posto u 2023., dok u Sloveniji očekuje u navedenim godinama stope rasta od 3,7 odsto, odnosno od 3,0 procenta, respektivno.

Prema projekcijama MMF-a, Rumunija će u 2022. zabeležiti privrednu ekspanziju od 2,2 odsto, a u idućoj godini 3,4 posto, dok će BDP Mađarske porasti za 3,7 procenata ove i za 3,6 odsto sledeće godine.

Procenjuje se takođe da će rast Turske iznositi 2,7 i 3,0 procenta u tekućoj i idućoj godini, dok se za Belorusiju predviđa privredni pad od 6,4 odsto u 2022. nakon čega će naredne godine zabeležiti neznatni rast od 0,4 procenta.

U novim prognozama MMF-a nisu date projekcije rasta za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i druge naše susede, ali se procenjuje da će privreda regiona zemalja u razvoju i ekonomija u usponu u Evropi pasti za 2,9 procenata u ovoj godini, a da će u 2023. uslediti rast tog regiona od 1,3 posto u 2023.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku